Μήνυμα Βαρουφάκη: Τυχόν Grexit θα κοστίσει 1 τρισ. ευρώ στους εταίρους

Yanis Varoufakis at Extraordiary Economic Forum, in Athens, on May 19, 2015 /       ,  ,  19 , 2015
Yanis Varoufakis at Extraordiary Economic Forum, in Athens, on May 19, 2015 / , , 19 , 2015 SOOC

"Οι θεσμοί αναπολούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και εκνευρίζονται μαζί μας", ανέφερε σε συνέντευξή του ο Έλληνες ΥΠΟΙΚ, ενώ ξανατόνισε ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν καμία συμφωνία που υπερβαίνει τις εθνικές "κόκκινες γραμμές"

Μήνυμα προς το εξωτερικό πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί συμφωνία που αντιβαίνει στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει στέλνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σε συνέντευξή του στη Real News ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι « κανείς μας δεν θα βάλει την υπογραφή του κάτω από οποιαδήποτε συμφωνία» επισημαίνοντας μάλιστα πως «κάποιοι εκ των εταίρων και των θεσμών αναπολούν τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και εκνευρίζονται μαζί μας».

Ο κ. Βαρουφάκης ρίχνει τα βέλη του και προς το ΔΝΤ τονίζοντας ότι «δεν θα μου έκανε εντύπωση αν το ΔΝΤ επέμενε σήμερα σε απαράδεκτες θέσεις ως δικαιολογία για να αποχωρήσει χωρίς,όμως,να εμποδίσει μια δική μας συμφωνία με τους Ευρωπαίους.» Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς έχει παραβιάσει τους κανόνες του συμμετέχοντας στα δύο προηγούμενα μνημόνια . Ο υπουργός Οικονομικών αφήνει αιχμές και κατά του κ. Σόιμπλε για τον οποίο τονίζει πως «δεν έχει να προτείνει κάτι που να θεωρεί λύση στο πρόβλημα της ελληνικής κρίσης» ,ενώ τάσσεται κατά μιας πιθανής παράτασης του προγράμματος επί 9μηνο καθώς, όπως λέει, αυτό επεκτείνει την αβεβαιότητα. Στη συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης προτείνει ως λύση για το χρέος δάνειο 30ετίας με σχετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1,5% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αγορά από την Αθήνα των ομολόγων που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ και άμεση απόσυρσή τους. Παράλληλα προτείνει την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου διασυνδέοντας το επιτόκιο και τις αποπληρωμές με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ο υπουργός εκτιμά πως το κόστος που θα επιφέρει στους εταίρους τυχόν Grexit ανέρχεται στο 1 τρισ. ευρώ, ενώ ανακοινώνει πως προετοιμάζεται σχέδιο "μικρών και μεγάλων αποκρατικοποιήσεων", θέτοντας ως κόκκινη γραμμή τη ΔΕΗ.

Στην ερώτηση "Τι απαντάτε σε αυτούς που επισημαίνουν ότι είστε εκτός ομάδας διαπραγμάτευσης και ότι ο πρωθυπουργός είναι δυσάρεστημένος μαζί σας;", ο κ. Βαρουφάκης απαντά: "Ότι καλό είναι να επισημαίνουν πράγματα για τα οποία έχουν κάποια, έστω υποτυπώδη, πληροφόρηση. Δεν ξημεροβραδιάζομαι στο Μαξίμου, στο πλαίσιο της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης επειδή είμαι εκτός ομάδας. Όσο για την σχέση μου με τον πρωθυπουργό παραμένει σχέση συντροφικότητας και φιλίας". Τέλος τονίζει πως αισθάνεται ότι έχει πολλά να προσφέρει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ) 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ξεκινά το Σάββατο ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων

Η σκληρή διαπραγμάτευση πίσω από τις κλειστές πόρτες

Στην κόψη του ξυραφιού η διαπραγμάτευση. Δύο κείμενα έστειλε η Ελλάδα στους δανειστές

SHARE:

24Media Network