Μόνο το 13,5% των δικαστών κατέθεσε Πόθεν Έσχες τα τελευταία δύο χρόνια

Μόνο το 13,5% των δικαστών κατέθεσε Πόθεν Έσχες τα τελευταία δύο χρόνια
Συζήτηση επί του διανεμηθέντος πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενήργησε προκαταρκτική εξέταση κατά του πρώην Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου "για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην από 10.3.2017 πρόταση», και λήψη απόφασης για την άσκηση ή μη δίωξης κατά του πρώην Υπουργού με μυστική ψηφοφορία (άρθρο 86 του Συντάγματος, άρθρα 153 επ. του Κ.τ.Β. και άρθρα του ν. 3126/2003 "Ποινική Ευθύνη των Υπουργών"). (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

"Ελπίζω να το κάνουν από αντιπολιτευτική διάθεση και όχι γιατί έχουν να κρύψουν σκελετούς, θυρίδες και offshore" είπε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος και προανήγγειλε νομοσχέδιο με "δυσάρεστες εκπλήξεις"

Στοιχεία που καταδεικνύουν ότι μόλις το 13,5% κατέθεσε ηλεκτρονική δήλωση Πόθεν Έσχες την τελευταία διετία έναντι ποσοστού γενικής συμμόρφωσης από 77% έως 96% αποκάλυψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και προανήγγειλε την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου που δεν αποκλείεται να έχει «δυσάρεστες εκπλήξεις» για κάποιους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο κ. Παπαγγελόπουλος αποκάλυψε ότι τα τελευταία δύο χρόνια που ισχύει η ηλεκτρονική υποβολή Πόθεν Έσχες έχουν υποβάλει δήλωση μόλις 598 (το 2016) και 605 (το 2017) δικαστές από ένα σύνολο 4.500 δικαστών. Ουσιαστικά δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης ανέρχεται μόλις σε 13,5%. Αντίθετα, στο γενικό σύνολο των υπόχρεων τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά. Ειδικότερα, στη Βουλή των Ελλήνων σε σύνολο 939 υποχρεών  υπέβαλαν δήλωση Πόθεν Έσχες 795 (συμμόρφωση 84%). Στην Γ’ Μονάδα Ελέγχου δηλώσεων της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε σύνολο 88.668 υπέβαλαν δήλωση 69.148 (ποσοστό συμμόρφωσης 77%). Επίσης στο γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το ποσοστό συμμόρφωσης ήταν 97%, στο Λιμενικό Σώμα η συμμόρφωση ήταν 96% και στην Αστυνομία το ποσοστό  92%.

Έρχεται νομοσχέδιο για τα Πόθεν Έσχες και των Δικαστικών

Ο κ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε, μάλιστα, «έγκλημα» και «τεράστιο νομικό λάθος» την απόφαση του ΣτΕ για το πάγωμα της κατάθεσης Πόθεν Έσχες των Δικαστικών. «Είναι ένα μεγάλο έγκλημα κατά του κύρους της Δικαιοσύνης. Ο ελληνικός λαός θέλει τη Δικαιοσύνη ψηλά» ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος και διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για πλήρη διαφάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε, μάλιστα, την κατάθεση νομοσχεδίου που θα επιλύσει το πρόβλημα. «Δεν θα υπάρξει ο παραμικρός συμβιβασμός για την καταπολέμηση της διαφθοράς» ξεκαθάρισε.

Όσοι αντιδρούν το κάνουν είτε από αντιπολιτευτική διάθεση, είτε γιατί έχουν να κρύψουν

Ο κ. Παπαγγελόπουλος υπογράμμισε ότι από τα υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης στην υποβολή Πόθεν Έσχες συνάγεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία υπέβαλε εμπροθέσμως δηλώσεις. «Αυτό σημαίνει ευρύτατη αποδοχή και ανταπόκριση από τους Έλληνες στην προσπάθεια της κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια στο Δημόσιο Βίο» είπε και αντιπαρέβαλε τη στάση του γενικού πληθυσμού με τους δικαστές.

«Όσοι αντιδρούν στην προσπάθεια αυτή το κάνουν είτε από αντιπολιτευτική διάθεση, στην καλύτερη είτε επειδή θέλουν κάτι να κρύψουν, στην χειρότερη» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος φωτογραφίζοντας τους δικαστικούς.

«Θέλω να πιστεύω ότι οι αντιδράσεις για πάταξη της διαφθοράς οφείλονται μόνο σε αντιπολιτευτικό μένος και όχι σε σκελετούς, στις ντουλάπες, στα στρώματα, στις θυρίδες και στις offshore κάποιων», είπε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε αποκαλύψεις. «Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση στη Βουλή που θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα για την ψήφιση του νέου νόμου θα είναι αποκαλυπτική, εύχομαι παιδαγωγική και απεύχομαι ειλικρινά να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις για κάποιους» κατέληξε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα