“Ναι” σε δόση και εξόφληση ΔΝΤ από τους θεσμούς

“Ναι” σε δόση και εξόφληση ΔΝΤ από τους θεσμούς
Πιέρ Μοσκοβισί και Ευκλείδης Τσακαλώτος σε Eurogroup (φωτό αρχείου) AP

"Ναι" σε δόση, αλλά και πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ, είπαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Ελλάδα μετά το σημερινό άτυπο Eurogroup του Βουκουρεστίου.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών δήλωσαν την ικανοποίηση τους για την υιοθέτηση και ψήφιση για το νέο νόμο Κατσέλη, τονίζοντας ότι βοηθά την μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο, όσο και ο επικεφαλής του ESM εμφανίστηκαν υποστηρικτικοί και στην πρόωρη εξόφληση του χρέους της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο την δική του τοποθέτηση τόνισε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της παρουσίασε το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και ελήφθη η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης .

Ο κ. Σεντένο τόνισε ότι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και η καταβολή της δόσης, θα δώσει ένα θετικό μήνυμα και στις αγορές ότι η Ελλάδα κάνει βήματα προς την κανονικότητα.

Ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε την πρόοδο της Ελλάδας η οποία αποτυπώνεται και στην αναθεωρημένη έκθεση της Commission για την δεύτερη αξιολόγηση. Τόνισε ότι το νέο πλαίσιο για την προστασίας (που ήταν, όπως είπε, ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα) το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα, αποδείχθηκε ότι στοχεύει στην ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων με όποιες ενστάσεις και περαιτέρω βήματα χρειάζονται για να συμπληρωθεί .

«Η Ελλάδα με τις προσπάθειες της δείχνει ότι μπορεί να προχωρήσει στο δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης και να γίνει το επόμενο success story για την Ευρώπη», κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου κ. Μπενουά Κερέ παραδέχθηκε ότι το νέο σχέδιο που παρουσίασε και ψήφισε η ελληνική Κυβέρνηση βοηθά τις τράπεζες στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών και γι’ αυτό ελήφθη και η απόφαση για την καταβολή της δόσης.

Τόνισε, πάντως, ότι έχει μεγάλη σημασία η γρήγορη εφαρμογή του νέου νόμου, καθώς και η υιοθέτηση από την Ελλάδα της απαραίτητης δευτερεύουσας νομοθεσίας, με την οποία θα συνδέονται όλα τα καθεστώτα προστασίας πρώτη κατοικίας και κυρίως τα υπόλοιπα του νόμου Κατσέλη και το νέο καθεστώς.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε και αυτός την ικανοποίηση του για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που οδήγησε στην σημερινή απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 973 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές Μαΐου .

Όπως είπε το ποσό απαρτίζεται από 644 εκ. ευρώ που αφορούν την δόση από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών και 339 εκ. ευρώ από την εξοικονόμηση του επιτοκιακού πέναλτυ που είχε η Ελλάδα από το 2016 για δάνειο ύψους 12 δις ευρώ για επαναγορά χρέους.

Θετικοί όλοι στην αποπληρωμή ΔΝΤ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόωρη μερική έστω αποπληρωμή από την Ελλάδα του χρέους της προς το ΔΝΤ απάντησε «Είναι πολύ λογικό και θεμιτό να γίνει αυτό με δεδομένο ότι σήμερα η Ελλάδα πληρώνει για το χρέος της προς το Ταμείο επιτόκιο κοντά στο 5% ενώ τα δάνεια του ESM έχουν πολύ χαμηλότερο επιτόκιο».

Στην ίδια ερώτηση ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο εμφανίστηκε θετικός τονίζοντας ότι « Κάτι τέτοιο αποδεικνύει την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα Κάτι τέτοιο έκαναν μετά το τέλος των προγραμμάτων τους και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία» .

Τα επόμενα βήματα

Η απόφαση για την δόση ελήφθη στις 10 :30 με δεδομένο ότι η Ελλάδα ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντη του συμβουλίου των υπουργών .

Μετά και την θετική γνώμη και των υπουργών οικονομικών θα ξεκινά η διαδικασία των εγκρίσεων από τα εθνικά κοινοβούλια . Παρότι τα 974 εκ. ευρώ δεν αποτελούν δόση δανείου αλλά επιστροφή κερδών η έγκριση από Γερμανία την Ολλανδία την Φιλανδία την Αυστρία και την Σλοβακία είναι μέρος της συμφωνίας της ενισχυμένης εποπτείας.

Τα χρήματα της δόσης είναι σε ειδικό λογαριασμό που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δηλαδή ο ESM, ενώ θα εκταμιευθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των εθνικών κοινοβουλίων και συνεδριάσει τυπικά και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να την εγκρίνει, κάτι που αναμένεται κοντά στα μέσα Μαΐου, αφού στο μεταξύ μεσολαβούν και η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ από τις 12 έως και τις 14 του μήνα και οι εορτές του Πάσχα για τους καθολικούς.

Στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα και έχοντας ολοκληρώσει και τυπικά την δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο μεγάλο βήμα που θα αφορά την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς ταμεία και εφορίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα