Νέα έξοδος στις αγορές με reopening της έκδοσης του 10ετούς του Ιουνίου

Νέα έξοδος στις αγορές με reopening της έκδοσης του 10ετούς του Ιουνίου
Υπουργείο Οικονομικών Eurokinissi

Σε επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό Δημόσιο με στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθέσιμων.

Εντολή σε έξι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες για προετοιμασία επανέκδοσης 10ετούς ομολόγου σε συνέχεια της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς που εκδόθηκε στις 18 Ιουνίου έδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι: Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale, οι οποίες θα ανοίξουν αύριο το βιβλίο προσφορών για την διάθεση των νέων τίτλων. Με δεδομένο ότι η έκδοση που διατέθηκε στις 18 Ιουνίου διαμόρφωσε επιτόκιο 1,57% σήμερα που το ελληνικό δεκαετές διαπραγματεύεται με απόδοση στο 1,13% αναμένεται να πετύχει ένα επιτόκιο κοντά στο 1,2%.

Η κίνηση έχει ως στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθέσιμων του ελληνικού δημοσίου, σε μια περίοδο με αυξημένες ανάγκες. Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, είναι στα 34,7 δισ. ευρώ (ήταν 37,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο αλλά παρά τις πληρωμές εισέρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη “δόση” του ESM).

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές έλλειμμα κατά το πρώτο επτάμηνο της χρονιάς ήταν 7.463 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.166 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.763 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 ανήλθαν σε 34.757 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 4.599 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.158 εκατ. ευρώ).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα