Νέα πάγια ρύθμιση έως 48 δόσεις, αλλά από το 2020 - Θα περιλαμβάνει "κόφτη"

Το Υπουργείο Οικονομικών
Το Υπουργείο Οικονομικών EUROKINISSI

"Ναι" υπό προϋποθέσεις φαίνεται ότι λένε οι θεσμοί στην νέα πάγια ρύθμιση που θα λειτουργήσει με εισοδηματικό κόφτη για υποχρεώσεις που θα γεννηθούν από 1/1/2020.

Κοντά σε μια συμφωνία για νέα πάγια ρύθμιση, βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί.

Στη διαβούλευση που γίνεται με τους εκπροσώπους των δανειστών για μια νέα πιο άνετη πάγια ρύθμιση οφειλών στην εφορία, οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν ξεκινήσει με σχεδόν απόλυτη άρνηση. Ωστόσο μετά από ενάμιση μήνα συνομιλιών, οι δύο πλευρές έχουν μια σύγκλιση, όχι όμως χωρίς υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά.

Η πρώτη υποχώρηση είναι ότι η νέα πάγια ρύθμιση θα ψηφιστεί μεν με το νέο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει το Υπουργείο Οικονομικών πριν το τέλος του μήνα, αλλά θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση από το 2020. Ειδικότερα μέσω της νέα πάγιας ρύθμισης οι τρέχουσες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως 24 δόσεις (αντί για 12 μήνες σήμερα) και έως 48 για τις έκτακτες (πχ. φόρο κληρονομιάς, πρόστιμα) φτάνει οι οφειλές αυτές να έχουν «γεννηθεί» από /1/1/2020. Αυτό σημαίνει ότι αν και η νέα πάγια ρύθμιση θα θεσμοθετηθεί από φέτος, δεν θα υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης των τρεχουσών φετινών υποχρεώσεων πάνω από αυτές που επιτρέπει η σημερινή πάγια ρύθμιση.

Ο όρος αυτός τέθηκε επιτακτικά από τους δανειστές καθώς αν οι 24 έως και 48 δόσεις άρχιζαν να ισχύουν από φέτος ήταν πολύ πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Τούτο διότι μαζί με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές μέχρι και 31/12/2018 θα έδιναν σε ένα μεγάλο αριθμό φορολογουμένων τη δυνατότητα να μεταφέρουν την πληρωμή παλιών και καινούργιων φορολογικών οφειλών στο απώτερο μέλλον. Και αυτό χωρίς να υπολογιστεί η επίδραση που θα μπορούσε να έχει στους συνεπείς φορολογούμενους, οι οποίοι βλέποντας όσους χρωστούν να έχουν μεγάλα περιθώρια στην εξόφληση των οφειλών τους, ήταν πιθανό να έσπευδαν και αυτοί να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση.

Εισοδηματικός «κόφτης»

Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο για το 2020  - όταν η νέα πάγια ρύθμιση μπει σε εφαρμογή - οι δανειστές εξασφάλισαν ότι η νέα ρύθμιση θα δανείζεται στοιχεία από αυτή των 120 δόσεων όπως το εισοδηματικά κριτήριο.

 Πιο συγκεκριμένα ο ανώτατος αριθμός των 24 έως και 48 δόσεων θα είναι διαθέσιμος μόνο για τα εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ ανεξαρτήτως ύψους οφειλής . Για μεγαλύτερα εισοδήματα θα υπάρχει ένα περιοριστής δόσεων ανάλογα με το εισόδημα και το ύψος της οφειλής και από κάποιο ύψος εισοδήματος και πάνω ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ρύθμιση.

Στην κατεύθυνση της αποτροπής όσων μπορούν να εξοφλήσουν να χρησιμοποιήσουν την νέα πάγια ρύθμιση εκτός του «εισοδηματικού» κόφτη στην νέα ρύθμιση θα υπάρχει και επιτόκιο 5% αντί 3% που ισχύει για την αντίστοιχη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Πιο καθαρά συμπεράσματα για την ρύθμιση του ιδιωτικούς χρέους προς την εφορία ώστε να καθοριστούν και άλλες λεπτομέρειες της νέας πάγιας ρύθμισης θα εξαχθούν μόλις κλείσει η πλατφόρμα των 120 δόσεων την επόμενη εβδομάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φορολογικές Ελαφρύνσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

120 δόσεις: Περίπου 400.000 φορολογούμενοι ρύθμισαν οφειλές 3,3 δισ. ευρώ

Παράταση στις 120 δόσεις - Λήγουν ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος

SHARE: