Σπρώχνουν στον γκρεμό την ελληνική οικονομία

Σπρώχνουν στον γκρεμό την ελληνική οικονομία

Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's. Προτείνει "κούρεμα" ομολόγων για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Εν μέσω φημών για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας τη Δευτέρα από BB- σε Β.

Ο οίκος διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε αρνητική προοπτική και σημειώνει ότι απαιτείται "κούρεμα" 50% ή περισσότερο στα ελληνικά ομόλογα, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

ADVERTISING

Σε ανακοίνωσή του, την οποία αναδημοσιεύει η Wall Street Journal, ο οίκος σημείωσε ότι μία πιθανή επιμήκυνση θα οδηγούσε τις πιστώτριες χώρες να ζητήσουν "συγκρίσιμη μεταχείριση" για τους ιδιώτες επενδυτές, με αντίστοιχη επέκταση των χρόνων λήξης των ομολόγων και των δανείων τους.

"Ακόμη και αν δεν υπήρχε μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, μία τέτοια επιμήκυνση θεωρείται γενικά λιγότερο ευνοϊκή για τους ιδιώτες επενδυτές, σε σχέση με την αποπληρωμή σύμφωνα με τους αρχικούς όρους του χρέους", αναφέρει ο οίκος.

Η υποβάθμιση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα νεότερο στοιχείο που να δικαιολογεί την απόφαση του οίκου.

"Η αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poor’s έρχεται σε μία περίοδο που δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του οίκου που είχε λάβει χώρα ένα μήνα πριν.

Οι αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να βασίζονται πάνω σε στοιχεία, αποφάσεις και πραγματική αξιολόγηση ως προς τα ουσιαστικά δεδομένα κάθε οικονομίας. Η εγκυρότητα τους τίθεται σε αμφισβήτηση, όταν βασίζεται σε στοιχεία πέρα από αυτά" αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Θέλουν να κρίνουν χωρίς να κρίνονται

Νέα απειλή για την Ελλάδα παρά την κατακραυγή

Η Standard and Poor's υποβάθμισε την Ελλάδα

SHARE:

24Media Network