Νέος νόμος για αυθαίρετα
Απαγόρευση δόμησης κάτω από 20 στρέμματα σε οικισμούς που βρίσκονται σε προστατευμένες ή δασικές περιοχές της Αττικής και μίνιμουμ τα 6 ή 8 στρέμματα για τα νησιά, προβλέπει ο νέος νόμος του ΥΠΕΚΑ που κατατίθεται στο τέλος Οκτωβρίου. ανοιχτό το θέμα με τα υπάρχοντα ακίνητα και πιθανή τακτοποίηση
- 22 Σεπτεμβρίου 2010 11:02
Ανοικτό θέμα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, θέτουν οι νέες ρυθμίσεις για τους όρους δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, όπως προβλέπονται από τον νέο νόμο που καταθέτει στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Κι αυτό γιατί καταργείται η προηγούμενη διάταξη με την οποία επιτρεπόταν η δόμηση ακόμη και σε επιφάνεια 750 τ.μ. εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε εθνικό, νομαρχιακό ή δημοτικό δρόμο, ή μίνιμουμ τα 4 στρέμματα σε κάθε άλλη περίπτωση εκτός σχεδίου.
Το σχέδιο νόμου που καταθέτει προς δημόσια διαβούλευση ως το τέλος Οκτωβρίου το ΥΠΕΚΑ καταργεί σύμφωνα με πληροφορίες το Προεδρικό διάταγμα του 1985 και τις εξαιρέσεις του και προβλέπει μία σειρά από περιορισμούς για τους όρους δόμησης:
Για την Αττική θα απαιτούνται για εκτός σχεδίου δόμηση μίνιμουμ 20 στρέμματα και εάν πρόκειται για προστατευμένη περιοχή όπως βουνά ή δάση, το όριο θα ανεβαίνει στα 40 στρέμματα.
Σε ζώνη γύρω από μικρούς οικισμούς χωρίς σχέδιο, το όριο οικοδόμησης θα επιτρέπεται με όριο τα 2 στρέμματα.
Στα νησιά και τις παράκτιες ζώνες, της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα απαιτούνται 6 ή 8 στρέμματα.
Στο νομοσχέδιο επίσης υπάρχει πρόβλεψη για να διασφαλιστεί ότι όσοι προχώρησαν σε τακτοποίηση ημιυπαίθριων, πυλωτών, υπογείων κ.λ.π. δεν θα πληρώσουν αναδρομικά εισφορές σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή φόρους για μεταβίβαση ακινήτων.
Το θέμα πάντως που προκύπτει είναι με όσους έχουν οικοδομήσει ήδη σε οικόπεδο κάτω από 4 στρέμματα σε περιοχές της Αττικής και εάν θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά φόρους ή πρόστιμα ή εάν θα γίνει παρόμοια ρύθμιση τακτοποίησης, για να εισπράξει μεν το Δημόσιο, αλλά παράλληλα να μπει οριστικά τέλος στην παράνομη δόμηση και την πολεοδομική αναρχία.