Νέος νόμος Κατσέλη: Έως 50% η επιδότηση της δόσης στεγαστικού – Εντός της ημέρας η απόφαση στο ΦΕΚ

Νέος νόμος Κατσέλη: Έως 50% η επιδότηση της δόσης στεγαστικού – Εντός της ημέρας η απόφαση στο ΦΕΚ
Πολυκατοικίες στην Αθήνα (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Επιδότηση έως και 50% στην δόση για στεγαστικά δάνεια ιδιωτών και 30% για τα επιχειρηματικά δάνεια θα προσφέρει η ένταξη στο νέο νόμο Κατσέλη - Τα κριτήρια όπως αναλυτικά τα εξήγησε στον News 24/7 στους 88.6 ο Ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Εργασίας, και Οικονομικών που θα δημοσιευτεί το απόγευμα στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως για τα στεγαστικά, τα προσωπικά και τα επιχειρηματικά δάνεια. Τις λεπτομέρειες εξήγησε μιλώντας στο Κεντρικό Magazino του News 24/7 στους 88.6 ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Σύμφωνα με όσα είπε θα ισχύσουν τα εξής:

Για τα επιχειρηματικά δάνεια η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα προβλέπει ότι το 1/3 της μηνιαίας δόσης θα καταβάλλεται από το κράτος, ανεξαρτήτων των υπολοίπων κριτηρίων που υπάρχουν μέσα στο νόμο.

Στα αμιγώς στεγαστικά δάνεια ιδιωτών που θα ρυθμίζονται από το νέο καθεστώς τα ποσοστά επιδότησης της δόσης θα κυμαίνονται από 20% έως 50% ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του νοικοκυριού και γίνεται κατανοητό ότι όσο μικρότερο είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερη είναι η επιδότηση.

Παραδείγματα:

Αν ένα νοικοκυριό αποτελείται από ένα άτομο για να ενταχθεί στο νόμο πρέπει να έχει εισόδημα έως 12.500 ευρώ. Από τη στιγμή που εντάσσεται στο νόμο στην συνέχεια κοιτάμε το εισόδημα και διαιρείται ως εξης:

– Αν το καθαρό του εισόδημα το ετήσιο ανέρχεται έως 3.115 ευρώ τότε θα λαμβάνει επιδότηση 50%

– Αν είναι από 3.000 έως 6.250 ευρώ τότε θα παίρνει επιδότηση 40%

– Αν είναι από 6.250 ευρώ έως 9.375 ευρώ θα παίρνει επιδότηση 30%

– Αν είναι από 9.375 ευρώ έως 12.500 ευρώ θα παίρνει επιδότηση 20%.

Αντίστοιχα οι αριθμοί αλλάζουν αν μέσα στο σπίτι διαμένουν και άλλα άτομα, που μπορεί να είναι συγγενικά πρόσωπα, και φτάνει μέχρι πέντε άτομα ανά σπίτι:

Για πενταμελή οικογένεια αν το ετήσιο εισόδημα είναι μέχρι 9.000 ευρώ τότε θα παίρνει επιδότηση 50% του στεγαστικού δανείου, σε περίπτωση που είναι από 9.000 ευρώ έως 18.000 ευρώ τότε θα λαμβάνουν 40% επιδότηση, σε περίπτωση που είναι από 18.000 έως 27.000 ευρώ θα λαμβάνουν 30% επιδότηση και τέλος σε περίπτωση που είναι από 27.000 ευρώ έως 36.000 ευρώ, τότε θα λαμβάνουν 20% επιδότηση.

Αν υπάρχουν λιγότερα μέλη στο νοικοκυριό θα κλιμακώνεται αντίστοιχα μεταξύ των ορίων η επιδότηση.

Τα άλλα κριτήρια:

– Υπάρχει και το κριτήριο της εμπορικής αξίας του ακινήτου που πρέπει να είναι μέχρι 250.000 ευρώ, υπάρχει το κριτήριο της λοιπής περιουσίας που δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 80.000 ευρώ, και τέλος υπάρχει και το κριτήριο των τραπεζικών καταθέσεων που δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ.

Εφόσον κάποιον πληρεί αυτά τα κριτήρια μπορεί να είναι επιλέξιμος και δικαιούχος της επιδότησης.

Το κριτήριο του υπολοίπου δανείου:

– Για τα νοικοκυριά είναι 130.000 ευρώ ανά τράπεζα και για τα επαγγελματικά δεν πρέπει να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

– Όλα αυτά τα κριτήρια αθροιστικά περιλαμβάνουν περίπου 120.000 σπίτια.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει βάσει νόμου 30/4.

Τα ποσά θα καταβάλλονται σε ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό, και εφόσον η επιδότηση καταβάλλεται το δάνειο θεωρείται εξυπηρετούμενο και η κατοικία προστατεύεται από κάθε άλλο πιστωτή.

Ο κ. Κουρμούσης υπενθύμισε ακόμη ότι με την ένταξη σε ρύθμιση παύουν αυτόματα όλα τα αναγκαστικά μέτρα που έχουν κινηθεί εναντίον του ( κατασχέσεις πλειστηριασμοί ) από ιδιώτες πιστωτές αλλά και το δημόσιο . Παράλληλα εκτός της πρώτης κατοικίας προστατεύεται και πρόσθετη περιουσία ακίνητη ή κινητή ( πχ μεταφορικά μέσα ) αξίας έως 80.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα