Ντάισελμπλουμ: Η μία και μοναδική ‘κόκκινη γραμμή’ στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος

Ντάισελμπλουμ: Η μία και μοναδική ‘κόκκινη γραμμή’ στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος
Dutch Finance Minister and chair of the eurogroup finance ministers Jeroen Dijsselbloem, right, smiles as he arrives with Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos for an EU eurogroup meeting at the EU Council building in Brussels on Monday May 9, 2016. European finance ministers gathered in Brussels Monday for talks aimed at breaking the deadlock over whether to provide more aid to bolster Greece's shattered economy and forgive some of its debts. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) Eurokinissi

Τι δήλωσε ο Ολλανδός ΥπΟικ και πρόεδρος του Eurogroup, για τις συνομιλίες με την Ελλάδα. Τι αναμένει από τις διαπραγματεύσεις για τις περικοπές δημοσίων δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως αναμένει οι διαπραγματεύσεις για τις περικοπές δημοσίων δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα να έχουν καταλήξει σε οριστικό αποτέλεσμα εγκαίρως, ενόψει της επόμενης συνόδου της Ευρωομάδας την 24η Μαΐου, προκειμένου να μπορέσουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε τρία στάδια, όπως ανέφερε.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε στο Reuters ότι οι συνομιλίες για την Ελλάδα τη Δευτέρα κύλησαν απροσδόκητα ομαλά, παρότι είχαν ακουστεί δυσοίωνοι ήχοι από τη Γερμανία και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από τη διεξαγωγή των συνομιλιών.

Πρόσθεσε πως τώρα περιμένει η Αθήνα να οριστικοποιήσει τους σχεδιασμούς και τις περικοπές δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών, την 24η Μαΐου.

«Θα ήθελα στο επόμενο Eurogroup να έχουμε μια πλήρη και επίσημη συμφωνία για τα πάντα», υπογράμμισε ο Ολλανδός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, την οποία παραχώρησε στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Σημείωσε ότι θέλει να δει οριστικές, λεπτομερείς προτάσεις για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών, «οριστικοποιημένες», στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους παραμένει ευαίσθητο τόσο για την ευρωζώνη, όσο και για το ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι εάν δεν υπάρξει μεγάλη μείωσή του, το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να είναι μη βιώσιμο.

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άμεσα βοήθεια για να προχωρήσει, αλλά επίσης κι έναν οδικό χάρτη για την πιθανή αρωγή που θα λάβει όταν το τρέχον πρόγραμμά της ολοκληρωθεί, σε 2 χρόνια, καθώς και αργότερα.

«Ο δρόμος που προτείνω να ακολουθήσουμε είναι να εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για να αναδιαρθρώσουμε το χρέος, να εξαλείψουμε σταδιακά ορισμένα ακριβά δάνεια ταχύτερα και να τα αντικαταστήσουμε με φθηνά δάνεια».

«Δεύτερον, (να εξεταστεί) τι μπορούμε να κάνουμε όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Τρίτον, μακροπρόθεσμα, πώς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα μείνουν στις ράγες τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο».

Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Ανάμεσα στα ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η παράταση τόσο των περιόδων χάριτος όσο και των προθεσμιών αποπληρωμής του χρέους, η αξιοποίηση περισσότερων κερδών από ελληνικά αξιόγραφα που είχε αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο αποκορύφωμα της κρίσης δημόσιου χρέους, καθώς και η χρηματοδότηση μιας ανταλλαγής χρέους ουσιαστικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

«Το καλό στη συνάντηση του Eurogroup ήταν πως υπήρξαν πολύ λίγες κόκκινες γραμμές (…). Η μοναδική μεγάλη κόκκινη γραμμή ήταν η απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους» της Ελλάδας, πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Πρέπει να διεξαγάγουμε τώρα τη συζήτηση για το τι πρέπει να κάνουμε το 2018 εάν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα», επέμεινε ο ίδιος.

«Θα προτιμούσα να το συζητήσω τώρα αυτό, ώστε να υπάρξει κάποια σαφήνεια, να μην κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ασάφεια για τα επόμενα τρία χρόνια», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα