Ντε Γκίνδος: Απίθανο να ανακτήσει η Ελλάδα την πρόσβαση στις αγορές ως τον Ιούνιο

Ντε Γκίνδος: Απίθανο να ανακτήσει η Ελλάδα την πρόσβαση στις αγορές ως τον Ιούνιο

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του Ισπανού υπουργού Οικονομικών για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα, όταν εκπνεύσει η παράταση της δανειακής σύμβασης

Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίνδος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές δανεισμού ως τον Ιούνιο, όταν η παράταση της δανειακής της σύμβασης εκπνέει, και άρα είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Ο Ντε Γκίνδος —οι δηλώσεις του οποίου περί διαπραγμάτευσης για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Αθήνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διαψεύσθηκαν από την εκπρόσωπο του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ— επέμεινε ότι κάποια μορφή προγράμματος μοιάζει όλο και πιο πιθανό να υπάρξει.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας επανέλαβε εξάλλου την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα αυτό θα κυμαίνεται από τα 30 δισ. ευρώ ως τα 50 δισ. ευρώ, ένα ποσό που είχε αναφέρει και στις προηγούμενες δηλώσεις του.

«Εάν η Ελλάδα δεν ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές μέχρι τον Ιούνιο (...) θα χρειαστεί να καταλήξουμε σε κάποιο άλλο είδος συμφωνίας με την Ελλάδα, είτε το αποκαλέσετε σύμφωνο, είτε συμφωνία, ή πρόγραμμα» είπε ο Ντε Γκίνδος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη Βαρκελόνη και πρόσθεσε ότι του φαίνεται απίθανο η Αθήνα να καταφέρει να εξασφαλίσει μόνη της την αναχρηματοδότησή της σύντομα.

«Δώσαμε στους εαυτούς μας τέσσερις μήνες προκειμένου να δούμε ποια είναι η αληθινή κατάσταση, να δούμε πώς η Ελλάδα τηρεί τους όρους και να προσπαθήσουμε να εξακριβώσουμε τι θα ακολουθήσει (...), που βασικά είναι μια τρίτη συμφωνία διάσωσης» πρόσθεσε ο Ντε Γκίνδος.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας διέψευσε τη Δευτέρα ότι η Αθήνα χρειάζεται μια νέα δανειακή σύμβαση με τους διεθνείς πιστωτές, ενώ η εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό.

Ο Ντε Γκίνδος είπε σήμερα ότι το μέγεθος του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τις ανάγκες της Αθήνας για ρευστότητα και τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει για την αποπληρωμή των φετινών δανειακών υποχρεώσεων της Αθήνας στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, την ερχόμενη εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το Eurogroup αδειάζει τον Ισπανό υπουργό: Δεν συζητάμε νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα

SHARE: