“Ντίζελ κίνησης” σε νέες ανατιμήσεις από το “κούρεμα” της επιδότησης των 15 λεπτών

“Ντίζελ κίνησης” σε νέες ανατιμήσεις από το “κούρεμα” της επιδότησης των 15 λεπτών
SOOC

Η αναμενόμενη αύξηση της τιμής στο ντίζελ κίνησης από την 1η Οκτωβρίου, λόγω κατάργησης της επιδότησης “στην πηγή”, εκτιμάται ότι θα επιφέρει εκτίναξη του κόστους μεταφορών και άρα των γενικότερων κοστολογίων των προϊόντων. Μόνη ελπίδα η αποκλιμάκωση στις διεθνείς αγορές.

Πιέσεις για νέες αυξήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης αναμένεται να φέρει η, με βάση πληροφορίες, σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση, κατάργηση της επιδότησης στο ντίζελ κίνησης, από την 1η Οκτωβρίου.

Ουσιαστικά, ο νέος σχεδιασμός για τις ενισχύσεις στα καύσιμα εστιάζει στα καύσιμα θέρμανσης και όχι σε αυτά της κίνησης, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, καθώς βέβαια ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι και “άπλετος”. Κι έτσι μπαίνει τέλος σε μια επιτυχημένη, (όπως την είχε χαρακτηρίσει η αγορά δράση), που είχε να κάνει με την επιδότηση “στην πηγή” του ντίζελ κίνησης και είχε καταφέρει να συγκρατήσει τις τιμές, καθώς, μάλιστα, το εν λόγω προϊόν έχει αυξημένα κοστολόγια παραγωγής στα διυλιστήρια.

Αναπόφευκτα, έτσι, από την 1η Οκτωβρίου θα διατίθεται χωρίς την έκπτωση 0,15 λεπτά το λίτρο ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει νέο fuel pass για τη βενζίνη, πράγμα που σημαίνει συνολική αύξηση της επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, μεταφορείς κτλ.

Οι τιμές

Κύρια βέβαια η κατάργηση της επιδότησης στο ντίζελ κίνησης θα οδηγήσει τις τιμές, με βάση τα σημερινά δεδομένα, όπως καταγράφονται στο Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης (http://www.fuelprices.gr/), σε επίπεδα άνω των 2 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή πανελλαδική τιμή για το ντίζελ κίνησης διαμορφώνεται στα 1,912 και άρα η αφαίρεση της επιδότησης των 15 λεπτών θα το “ωθήσει” για πρώτη φορά σε επίπεδα τιμών πάνω από τις βενζίνες. Μόνη ελπίδα μια περαιτέρω αποκλιμάκωση στις διεθνείς αγορές του “μαύρου χρυσού”¨που τώρα κινείται στα 93 δολάρια το βαρέλι.

Αυξήσεις στα προϊόντα

Αλυσιδωτά, η αύξηση αυτή στο ντίζελ κίνησης θα επιφέρει εκτίναξη του κόστους μεταφορών και άρα των γενικότερων κοστολογίων των προϊόντων, που ήδη είναι βεβαρημένα. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς καυσίμων στο news247.gr, όσο και αν έχουν “αφομοιωθεί” τα αυξημένα κόστη καυσίμων, η περαιτέρω άνοδος του κόστους αναπόφευκτα φέρνει νέα “καπέλα” στις τιμές, ειδικά σε φρέσκα προϊόντα που καθημερινά διακινούνται, από μικρούς και μεγάλους προμηθευτές.

Κι όλο αυτό έρχεται να προστεθεί σε σχεδιαζόμενες ανατιμήσεις που έρχονται με τους νέους τιμοκαταλόγους του Σεπτεμβρίου και φτάνουν ακόμη και το 20%. Κι έτσι παρά την όποια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού για τον Αύγουστο πολλά βασικά είδη που καταγράφουν μεγάλες αυξήσεις αναμένεται να πιεστούν περαιτέρω.

Υπενθυμίζεται ότι αύξηση 11,4% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο εφέτος, από αύξηση 11,6% τον Ιούλιο και έναντι αύξησης 1,9% τον Αύγουστο πέρυσι.

Ωστόσο, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση στον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού, τους τελευταίους 12 μήνες καταγράφηκαν σημαντικές ανατιμήσεις τόσο στον τομέα της ενέργειας, όσο και στη διατροφή, το πακέτο διακοπών, τις μεταφορές και τις υπηρεσίες. Ειδικότερα, υπήρξαν αυξήσεις τιμών σε Φυσικό αέριο (261,3%), Πετρέλαιο θέρμανσης (65,1%), Ηλεκτρισμό (38,5%), Καύσιμα και λιπαντικά (21,5%) και Στερεά καύσιμα (11,4%). Επίσης, άνοδος 16% καταγράφηκε σε ετήσια βάση στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα- μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

Στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε: Έλαια και λίπη (25,5%), Ψωμί και δημητριακά (18,5%), Γαλακτοκομικά και αυγά (18%), Κρέατα γενικά (17,1%), Καφέ- κακάο- τσάι (12,5%), Λοιπά τρόφιμα (11,4%), Λαχανικά γενικά (7,9%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (6,3%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (5,5%), Αλκοολούχα ποτά μη σερβιριζόμενα (4,3%), Ψάρια γενικά (3,7%) και Φρούτα γενικά (1,7%).

Επίσης, ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε:

Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (71,4%), Μεταφορά επιβατών με ταξί (32,9%), Μεταφορά επιβατών με πλοίο (25,4%), Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (16,4%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (15,9%), Κινηματογράφους- θέατρα (13,9%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (13,6%), Αυτοκίνητα καινούργια (12,9%), Πακέτο διακοπών (12,6%), Άλλα είδη ατομικής φροντίδας (8,1%), Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (8%), Γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης (8%), Υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης (7,3%), Έπιπλα και διακοσμητικά είδη (7,1%), Μοτοποδήλατα- μοτοσικλέτες (6,6%), Οικιακές συσκευές και επισκευές (5,4%), Οικιακές υπηρεσίες (5,4%), Φαρμακευτικά προϊόντα (5,2%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (5%), Διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού (4,4%), Ιατρικά προϊόντα (3,8%), Μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα (3%), Επισκευή και συντήρηση κατοικίας (3%), Ένδυση και υπόδηση (2,7%), Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (2,2%), Ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (1,6%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1,4%), Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (1,2%), Νοσοκομειακή περίθαλψη (1,1%), Ενοίκια κατοικιών (0,8%) και Υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (0,1%).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα