Ντράγκι: “Λάθος η πρώτη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο”

Ντράγκι: “Λάθος η πρώτη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο”

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για την πρώτη απόφαση του Eurogroup για τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο

Η αρχική απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, που προέβλεπε τη φορολόγηση τόσο των ασφαλισμένων όσο και των ανασφάλιστων τραπεζικών καταθέσεων ήταν λάθος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

«Δεν ήταν έξυπνη, για να πω το λιγότερο, και διορθώθηκε γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, το οποίο προβλέπει ζημίες στις τραπεζικές καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ, δεν θα ισχύσει σε μελλοντικά προγράμματα. «Η Κύπρος δεν αποτελεί μοντέλο», δήλωσε ο τραπεζίτης.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ αναμένει πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει αργότερα φέτος, προσθέτοντας ότι θα εξετάσει ενδελεχώς τα νεότερα οικονομικά στοιχεία και ότι είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια, εφόσον χρειαστεί.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ανέφερε ακόμα ότι έγινε εκτενής συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο και η συναίνεση που υπήρξε ήταν να παραμείνει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,75%, σημειώνοντας πάντως ότι η ΕΚΤ είναι «έτοιμη να δράσει», επειδή δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει.

«Τις επόμενες εβδομάδες, θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά όλες τις νεότερες πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις και θα αξιολογήσουμε την επίπτωσή τους στις προοπτικές για τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

«Η ασθενής οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε στις αρχές του έτους και μία σταδιακή ανάκαμψη προβλέπεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους με κίνδυνο να επικρατήσει ένα δυσμενέστερο σενάριο», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα