Ντράγκι: Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει σταθερός

Ντράγκι: Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει σταθερός

Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποτρέψει τη μείωση του πληθωρισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει τη μείωση του πληθωρισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Δεκέμβριο περαιτέρω στην «επικίνδυνη ζώνη», κάτω από το 1%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ότι η Ευρωζώνη μπορεί να βιώσει μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, πριν τη σταδιακή επάνοδό του σε ένα επίπεδο λίγο κάτω από το 2%, όπως είναι ο στόχος της κεντρικής τράπεζας.

Ερωτηθείς, αν η κρίση της Ευρωζώνης έχει ξεπεραστεί, ο κ. Ντράγκι ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός. «Θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός να πω κάτι τέτοιο, πολύ-πολύ επιφυλακτικός… Η ανάκαμψη είναι εδώ, αλλά είναι αδύναμη, είναι συγκρατημένη και όπως έχω πει πολλές φορές, είναι εύθραυστη, με την έννοια ότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι —οικονομικοί, πολιτικοί και γεωπολιτικοί— που θα μπορούσαν εύκολα να την υπονομεύσουν», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Η ΕΚΤ, που μείωσε τον Νοέμβριο το βασικό επιτόκιό της στο 0,25%, «τόνισε με έμφαση» τη βούλησή της να αναλάβει τολμηρή δράση, εάν χρειασθεί να εμποδίσει οποιαδήποτε διολίσθηση της οικονομίας της Ευρωζώνης σε αποπληθωρισμό —έναν όρο που δεν αποδέχεται—, αλλά θέλει περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει τις τάσεις των τιμών και της αγοράς χρήματος.

«Συνολικά, παραμένουμε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε έναν υψηλό βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης και να λάβουμε περαιτέρω δράση, αν χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. «Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπουμε αποπληθωρισμό», δήλωσε, προσθέτοντας ότι μία παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού μπορεί να έχει σημαντικούς κινδύνους κάμψης της οικονομίας. «Γενικά, δεν βλέπουμε αποπληθωρισμός με την έννοια αυτού που υπήρξε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του '90», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ερωτηθείς, αν στα διαθέσιμα μέσα της ΕΚΤ περιλαμβάνονται και οι απευθείας αγορές στοιχείων ενεργητικού, ο κ. Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει. «Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής ότι έχουμε την εντολή να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και προς τις δύο κατευθύνσεις και το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που επιτρέπονται από τη συνθήκη της ΕΕ. 

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι κάποιες τράπεζες της Ευρωζώνης μπορεί να περιορίζουν τη χορήγηση δανείων, εν όψει του ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού τους (Asset Quality Review, AQR) από την ΕΚΤ. «Μπορεί ασφαλώς να υπάρχει κάποια βραχυπρόθεσμη απομόχλευση από το τραπεζικό σύστημα, ώστε να ετοιμασθεί για το AQR. Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να αντισταθμίσει αυτό … με το γεγονός ότι, όπως μπορείτε να δείτε, οι κεφαλαιαγορές έχουν ανοίξει ξανά για τις τράπεζες».

SHARE:

24Media Network