O K. Xατζηδάκης στο Eurogroup: Το “δια ταύτα” της “πράσινης” μετάβασης επί τάπητος

Διαβάζεται σε 3'
O K. Xατζηδάκης στο Eurogroup: Το “δια ταύτα” της “πράσινης” μετάβασης επί τάπητος
INTIME

O Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Eurogroup και ECOFIN, στις Βρυξέλλες έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και ECOFIN.

Σήμερα, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου. θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για τον αντίκτυπο των τιμών ενέργειας στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς επίσης και συζήτηση με εκπροσώπους του ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που προβλέπονται δυνάμει του άρθρου IV του καταστατικού του Ταμείου.

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του ECOFIN, όπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα εργασίας της Βελγικής Προεδρίας για το επόμενο εξάμηνο και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης (Annual Sustainable Growth Survey -ASGS), την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης (Alert Mechanism Report – AMR) και τη σύσταση για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης για το 2024.

Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το στοίχημα της πράσινης μετάβασης

Να σημειωθεί ότι ήδη υλοποιιύνται οι περυσινές αποφάσεις για παύση των οριζόντων μέτρων στήριξης στα νοικοκυριά καθώς επανήλθε το “δημοσιονομικό κόφτης”.

Ωστόσο η ανάγκη για στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων παραμένει αδήριτη, στο φόντο και των ενισχύσεων που ήδη προχωρούν στις βιομηχανίες τους ΗΠΑ αλλά και οι άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη.

Υπενθυμίζεται, ότι, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία, που συγκέντρωσε η Κομισιόν και συμπεριέλαβε σε ειδικό ενημερωτικό σημείωμα για το Eurogroup, η Ελλάδα δαπάνησε για μέτρα στήριξης το 2,64% του ΑΕΠ, που ήταν και το μεγαλύτερο “πακέτο” για το 2022.

Όπως επίσης αναφέρει, μάλιστα, το ειδικό ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ενώ τονίζεται η ανάγκη για “στροφή” σε “πράσινες” μορφές ενέργειας, χωρίς να δίνονται απαντήσεις για το πώς θα στηριχθεί το ακριβό αυτό εγχείρημα και τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα.

“Οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί από την κορύφωσή τους, αλλά είναι πιθανό να είναι υψηλότερες από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν, με μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες”, αναφέρει η Κομισιόν.

“Στοιχεία από την έρευνα επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δείχνει μια ισχυρή αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για το μακροπρόθεσμο επενδυτικό τους σχέδιο, καθώς αυξάνεται από 28% στο 59% των επιχειρήσεων της ΕΕ μέσα σε ένα έτος”, υπογραμμίζει η Κομισιόν.

“Η υιοθέτηση ενός οικονομικού μοντέλου λιγότερο εξαρτώμενου από την ενέργεια και τον άνθρακα μπορεί να είναι επωφελής, αν και συνοδεύεται από προκλήσεις: κατά τη διάρκεια της στροφής, οι αλλαγές στην παραγωγή θα συνεπάγονται απώλειες θέσεων εργασίας, έστω και σε συνθήκες στενότητας των αγορών εργασίας”, αναφέρει η Κομισιόν, περιγράφοντας τη μεγάλη πρόκληση της “πράσινης” μετάβασης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα