Ο πληθωρισμός “κουρεύει” τα οφέλη της ανόδου του ΑΕΠ

Ο πληθωρισμός “κουρεύει” τα οφέλη της ανόδου του ΑΕΠ
istockphoto

Κατά 65,4% αυξήθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το πληθωριστικό σοκ μπορεί να φρενάρει την αναπτυξιακή πορεία.

Σκιές στα  ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ βάζει ο πληθωρισμός αλλά  και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου που το πρώτο εξάμηνο, αυξήθηκε 65,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2021,.

Πιο συγκεκριμένα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 ανήλθε σε 20.666,8 εκατ. ευρώ (22.124,6 εκατ. δολάρια) έναντι 12.498,0 εκατ. ευρώ (14.794,5 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2021, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 65,4%. Το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 4.678,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 45,6% και το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 4.622,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 45,2%. Κι αυτό δείχνει ότι παρά την ανάκαμψη των εξαγωγών σε προϊόντα μεταποίησης, βιομηχανίας και πρωτογενούς παραγωγής ακόμη υπάρχει μεγάλος δρόμος για τη διασφάλιση ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στη διεθνή αγορά.

Ο πληθωρισμός

Επιπλέον,  το πληθωριστικό σοκ δημιουργεί “αρνητικό ισοζύγιο” και βέβαια μπορεί να φρενάρει την αναπτυξιακή πορεία. Με βάση, όσα ανέφερε, την Τετάρτη  στην ΕΡΤ, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης μπορεί να έχουμε ενθαρρυντικά δεδομένα από το ΑΕΠ αλλά υπάρχουν και ρίσκα.

Όπως είπε, το πληθωριστικό σοκ μπορεί να φρενάρει την ανάπτυξη απότομα αλλά αυτό είναι κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα συμβεί ούτε το τρίτο τρίμηνο από τα στοιχεία που υπάρχουν.

Σε ερώτηση για το πόσο καιρό εκτιμά ότι θα πηγαίνουν μαζί υψηλός πληθωρισμός και ανάπτυξη ο κ. Πελαγίδης απάντησε ότι φαίνεται ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. «Αυτό που φαίνεται να έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό είναι ότι έχει αυξηθεί η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος, δηλαδή τα χρήματα αλλάζουν χέρια πολύ γρήγορα.

Επίσης, οι καταναλωτές αναμένοντας τιμές ψηλές, βλέποντας ότι οι τιμές είναι υψηλές κι έχει εμπεδωθεί ο πληθωρισμός παντού, επισπεύδουν τις δαπάνες τους έτσι ώστε να αγοράσουν τα αγαθά γιατί πιστεύουν ότι αύριο μπορεί να ακριβύνουν περισσότερο. Άρα υψηλές τιμές ζητούν περισσότερο χρήμα. Οι πολίτες ζητούν περισσότερο χρήμα, ο δανεισμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξάνεται επίσης. Άρα είμαστε αυτή τη στιγμή σε αυτή τη διαδικασία».

Πληθωρισμός Αυγούστου

Στο μεταξύ η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει σήμερα  τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κάτω από το φράγμα του 11% μετά το 12,1% του Ιουνίου και το 11,6% του Ιουλίου. Βέβαια αναλυτές εκτιμούν ότι η υποχώρηση του τιμάριθμου είναι προσωρινή καθώς σε τρόφιμα, στέγαση και ενέργεια οι τιμές έχει ξεφύγει. Μάλιστα είναι ante portas αναθεώρηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% για το 2022.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα