Ο Βαρουφάκης τώρα και σε χιλιάρικο

Ο Βαρουφάκης τώρα και σε χιλιάρικο

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το δημοσίευμα της ολλανδικής De Telegraaf με αφιέρωμα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. "Κόβει" δραχμές και τυπώνει τον Γιάνη Βαρουφάκη σε χιλιάρικα (Pics)

Με ένα εναλλακτικό πρωτοσέλιδο κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη η ολλανδική εφημερίδα " De Telegraaf ", η οποία έχει στο επίκεντρο της το ελληνικό θέμα, τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο παρά πέντε του σημερινού Eurogroup και το ευρωπαϊκό χάσμα που προκάλεσε το γερμανικό "Όχι" στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση της εξάμηνης δανειακής σύμβασης.

Το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας φέρει τον τίτλο: "Να καταπιούν τον συμβιβασμό ή αλλιώς δραχμή", ενώ παρουσιάζει τον Γιάνη Βαρουφάκη σε... χιλιάρικο!

"Οι Γερμανοί θα αποφασίσουν αν η Αθήνα θα συνεχίσει στο ευρώ", γράφει στον υπότιτλο η εφημερίδα.

Το άρθρο που συνοδεύει τη φωτογραφία του "χιλιάρικου" αναφέρεται στο ελληνικό κείμενο που κατατέθηκε την Πέμπτη, στην αντίδραση του Βερολίνου που το χαρακτήρισε "Δούρειο Ίππο", στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και στο γεγονός ότι τόσο το ολλανδικό όσο και το γερμανικό κοινοβούλιο δεν έχουν τα χρονικά περιθώρια να εγκρίνουν επέκταση της πιστωτικής γραμμής προς την Ελλάδα, η οποία λήγει την 1η Μαρτίου.        

Ο Βαρουφάκης τώρα και σε χιλιάρικο
Ο Βαρουφάκης τώρα και σε χιλιάρικο

Το γερμανικό ΟΧΙ και η διχασμένη Ευρώπη

Αργά το βράδυ της Πέμπτης το Βερολίνο ανακάλεσε την αρχική άκαμπτη θέση του και σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg "βλέπει παράθυρο συνεργασίας ανοιχτό".

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρονταν ότι: "Η Γερμανία θεωρεί την πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα ως τη μοναδική βάση πάνω στην οποία θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του αυριανού Eurogroup και δεν είναι απαραίτητη η υποβολή ενός νέου αναμορφωμένου κειμένου - αιτήματος".

Και συμπλήρωσε: "Η στάση που υιοθέτησε η Γερμανία, η μεγαλύτερη χώρα που συμβάλλει με 240 δισ. ευρώ (273 δισ. δολάρια) στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και ο κύριος εμπνευστής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω από την προηγούμενη δήλωση που πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε μάλιστα, σχεδιάζει να παραστεί στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το υπουργείο του".

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Η συνομιλία διήρκεσε περίπου 50 λεπτά μαζί με τις μεταφράσεις. Η συνομιλία ήταν σε θετικό κλίμα και στην κατεύθυνση να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση  απέρριψε το ελληνικό αίτημα  για εξάμηνη παράταση που κατατέθηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη με επιστολή του στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο εκπρόσωπος του   γερμανικού υπ. Οικονομικών  ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει "γέφυρα" χωρίς όμως να ολοκληρώνει το πρόγραμμα.

"Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης" δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ, ενώ σημείωσε ότι στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος.

"Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup την Δευτέρα", ανέφερε.

Η επιστολή της κυβέρνησης αναλυτικά:

"Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών στην επίτευξη της βιωσιμότητα του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσης κρίσης. 

Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου.

Σ ΄αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια  περίοδο  έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών.

Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι:

α) Να συμφωνήσει στους  αμοιβαία αποδεκτούς  χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς  όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση.

β) να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.

δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSFπου διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας.

στ) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες, για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για τηνAνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές Αρχές,  ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία.

η) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας.

θ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια τα οποία θα εφαρμοστούν , μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,  η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε: α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού  επιπέδου εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurogroup
SHARE:

24Media Network