Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος ήρθαν για να μείνουν

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος ήρθαν για να μείνουν
Λογαριασμοί της ΔΕΗ Eurokinissi

Η μεγάλη ζήτηση λόγω καύσωνα «απογείωσε» τις τιμές του ρεύματος, αλλά υπάρχουν και δομικοί λόγοι. Η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου και των εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.

Το σύστημα με το οποίο δουλεύει η λιανική αγορά ρεύματος στη χώρα μας, δηλαδή τα χαμηλά ονομαστικά τιμολόγια και η ενεργοποίηση ρήτρας από κάποια επίπεδα και πάνω, έχουν ήδη οδηγήσει σε φουσκωμένους λογαριασμούς καταναλωτών. Το φαινόμενο αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει, αντιθέτως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επαύξησή του.

Ο λόγος είναι η αύξηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά για διάφορους λόγους, δομικούς αλλά και συγκυριακούς, αύξηση που περνάει, μέσα από τις ρήτρες, στον καταναλωτή.

Η εποχή των σταθερών τιμών, όταν η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ αποτελούσε είδηση που ανακοινωνόταν επίσημα, έχει παρέλθει. Τώρα ουδείς γνωρίζει, παρά μόνον εκ των υστέρων, το τι θα πληρώσει για ρεύμα.

Ποιές είναι οι εκτιμήσεις για το κόστος ρεύματος το επόμενο διάστημα; Μάλλον μελανές:

Βάσει προβολών για την πορεία των τιμών που έχουν στα χέρια τους μεγάλοι προμηθευτές της αγοράς, η τάση για τη χονδρική είναι να πάει εντός μηνός στα 83-84 ευρώ/ MWh, να ανέβει τους επόμενους μήνες στα 85 ευρώ και προς τα τέλη του έτους να φτάσει στα 92 ευρώ/ MWh.

Καθώς τα όρια ενεργοποίησης των ρητρών στις συμβάσεις των παρόχων είναι πολύ χαμηλότερα από τα παραπάνω επίπεδα, εφόσον επαληθευτούν οι προβολές, τότε σύντομα οι οικιακοί καταναλωτές θα δουν τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεγάλων προμηθευτών, αν ένας μέσος οικιακός πελάτης συγκρίνει το τι πλήρωνε τον Μάιο σε σχέση με αυτά που θα πληρώσει τον Ιούνιο, μπορεί να δει αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού του, ακόμη και 20%. Τον Μάιο η μέση χονδρεμπορική ήταν στα 63,16 ευρώ/ MWh, όταν σήμερα κινείται κοντά στα 80 ευρώ.

Από την αρχή του έτους μέχρι και τον Ιούνιο, οι ίδιες εκτιμήσεις μιλούν για σωρευτική επιβάρυνση μέχρι και 35%, η οποία θα έχει συνέχεια. Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για τιμές χονδρικής στα 90-92 ευρώ το Δεκέμβριο του 2021, τότε κατά το δεύτερο εξάμηνο, προβλέψεις λένε ότι τα οικιακά τιμολόγια θα απογειωθούν, λόγω πάντα της ρήτρας, κατά ένα επιπλέον 10%.

Ακόμη και αν διαψευστούν οι παραδοχές και τελικά οι αυξήσεις αποδειχθούν μικρότερες, ένα είναι βέβαιο. Τους επόμενους μήνες τα παράπονα και η γκρίνια των καταναλωτών προς εταιρείες και ΡΑΕ θα αυξηθούν, ενώ το θέμα θα προβληματίσει και το ΥΠΕΝ.

Ενδιαφέρον έχει η στάση που θα τηρήσει απέναντι σε όλα αυτά ο μεγάλος παίκτης που λέγεται ΔΕΗ. Ακόμη και αν συνεχίσει να απορροφά μέρος των αυξήσεων, όπως κάνει μέχρι τώρα, οι εξελίξεις δεν της αφήνουν πολλά περιθώρια αντίδρασης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα