Οι “ποντικοί” των σούπερ – μάρκετ

Οι “ποντικοί” των σούπερ – μάρκετ

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κλοπής σε σούπερ - μάρκετ, τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στατιστικές μελέτες

Όλο και περισσότερο αυξάνονται τα κρούσματα κλοπής σε σούπερ-μάρκετ , τα τελευταία τρία χρόνια σύμφωνα με στατιστικές μελέτες. Ενώ οι “μακρυχέρηδες καταναλωτές”, φαίνεται πώς δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα τρόφιμα. 

Η αιτιολογία είναι ότι,  πολλοί ζουν στα όρια της φτώχιας, και δεν τους περισσεύουν χρήματα ούτε για αγορά αγαθών “ευτελούς αξίας”. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι κλοπές αυτές έχουν καταστεί μεγάλη “πληγή” για τα πολυκαταστήματα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι, σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ – μάρκετ στην Ελλάδα, από τον Ιανουάριο  του 2007 μέχρι τώρα, η απώλεια τζίρου από τις κλοπές αντιπροσωπεύει το 1,5%. Συγχρόνως, τα τελευταία τρία χρόνια σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ – μάρκετ ο τζίρος που χάνεται από τις κλοπές κυμαίνεται από 1,2% έως 1,75%.

Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των τιμών στα προιόντα, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από τις κλοπές. Το 69% είναι τακτικοί πελάτες του καταστήματος. Το 40% των συλληφθέντων είναι ηλικίας 28 έως 40 ετών. Επίσης, το 64% των δραστών – “ποντικών” είναι Έλληνες και το υπόλοιπο αλλοδαποί. 

Οι περισσότεροι δράστες κλοπών μάλιστα, είναι κάτοικοι της γειτονιάς, φοιτητές και συνταξιούχοι  και προτιμούν να δρουν το Σάββατο και κυρίως τις ώρες αιχμής. Οι περισσότερες κλοπές  γίνονται το Δεκέμβριο,  τις ημέρες των εορτών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σε κάθε κατάστημα πραγματοποιούνται από μία έως και επτά κλοπές την ημέρα.

Από την πλευρά τους τα καταστήματα λαμβάνουν μέτρα για να αμυνθούν στα φαινόμενα κλοπών, όπως είναι η τοποθέτηση κρυφών συστημάτων ασφαλείας, εκπαίδευση του μόνιμου προσωπικού, ώστε να είναι πάντα σε ετοιμότητα να εντοπίζει τον επίδοξο κλέφτη, τοποθέτηση των ακριβών προιόντων σε εμφανή σημεία ή κοντά στα ταμεία κ.α. Επιπλέον, γίνονται συχνές απογραφές, για να διαπιστώνονται άμεσα οι όποιες απώλειες και  η συχνότητά τους, ώστε να υπάρχχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Από τους δράστες των κλοπών, συλλαμβάνεται μόλις το 3% – 5% . Από εκείνους που συλλαμβάνονται παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη μόνο το 15%  ( για τις υπόλοιπες περιπτώσεις υπάρχει εξωδικαστική επίλυση).  Αξίζει να αναφερθεί ότι, η  Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση στις κλοπές, αφού ήδη το 2001 σύμφωνα με μελέτες, κατείχε την δεύτερη θέση στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, μετά τη Βρετανία.   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα