Όλι Ρεν: ''Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία''

Όλι Ρεν: ''Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία''
PHOTO PARLEMENT EUROPEN

Προϋπόθεση για την εκταμίευση της 5ης δόσης η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, σύμφωνα με τον Όλι Ρεν. Παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση

Το ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα, για να καταφέρει να αποφύγει την άμεση χρεοκοπία, υπογραμμίζει σε γραπτή δήλωσή του ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν.

Δεν υπάρχει Σχέδιο Β

Ο κοινοτικός επίτροπος τονίζει ακόμη ότι προκειμένου να εγκριθεί η επόμενη δόση των δανείων, θα πρέπει να εγκριθούν το Μεσοπρόθεσμο, αλλά και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Εξάλλου, απαντώντας σε αυτούς που ''κερδοσκοπούν'' σε εναλλακτικές λύσεις, ο Ολι Ρεν ξεκαθαρίζει ότι ''Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την αποφυγή της χρεοκοπίας''. Σύμφωνα με το Φινλανδό επίτροπο, η ΕΕ εξακολουθεί να είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει εάν η Ελλάδα επιθυμεί να βοηθήσει τον εαυτό της.

Στη δήλωση του, ο Όλι Ρεν σημειώνει ακόμη ότι αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια κρίσιμη φάση, καθώς διακυβεύονται τόσο το μέλλον της χώρας όσο και η οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης. Αφού αναφέρει ότι σέβεται πλήρως τις διαδικασίες και την κυριαρχία της ελληνικής Βουλής στην εν εξελίξει συζήτηση, δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί έχουν πλήρη επίγνωση της ευθύνης που "πέφτει στις πλάτες τους" για την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης

Στη συνέχεια, ο κοινοτικός επίτροπος σημειώνει ότι παράλληλα με την καθοριστική ψηφοφορία στη Βουλή για την αποφυγή της άμεσης χρεοκοπίας, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ολι Ρεν αναφέρει ότι η πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο για εμπροσθοβαρή χρήση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων ανταποκρίνεται σε αυτό το στόχο.

Σύμφωνα με τον Φιλανδό επίτροπο, το Μνημόνιο περιλαμβάνει ακόμη διάφορα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές αγαθών και εργασίας και με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Ο Ολι Ρεν αναφέρει ακόμη ότι οι προετοιμασίες για το νέο πρόγραμμα θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κοινοτικός επίτροπος σημειώνει μάλιστα ότι θα πρέπει να εισακουσθούν και να ληφθούν υπόψη οι εποικοδομητικές προτάσεις που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές της ελληνικής κοινωνίας, καθώς, όπως υπογραμμίζει, είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρξει ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και διακομματική συμφωνία για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να επανέλθει η Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Απλούστευση του φορολογικού κώδικα

Ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρεται και στην ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι καθοριστική πρόκληση είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ενθάρρυνση της πραγματικής επιχειρηματικότητας που θα ενισχύσει την ''ειλικρινή εργασία''.

Ο Ολι Ρεν επισημαίνει επίσης ότι υποστηρίζει τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρύθμιση και απλούστευση του φορολογικού συστήματος από το Φθινόπωρο. Η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να απλουστεύσει το φορολογικό κώδικα, να διευρύνει τη φορολογική βάση και να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές με ουδέτερο τρόπο.

Ο κοινοτικός επίτροπος τονίζει ότι εάν εκπληρωθούν και ξεπεραστούν οι στόχοι για τη συγκράτηση των δαπανών, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για ένα φορολογικό σύστημα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη.

Ο ελληνικός λαός και οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποί του αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη επιλογή, τονίζει ο Ολι Ρεν, ο οποίος σημειώνει ακόμη ότι η μεταρρύθμιση της οικονομίας αποτελεί πρόκληση και σαφώς καλύτερη επιλογή από τη χρεοκοπία, η οποία θα έπληττε του ασθενέστερους.

Καταλήγοντας, ο Ολι Ρεν καλεί όλους τους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να εξετάσουν τα επόμενα βήματα και να δημιουργήσουν την αναγκαία πολιτική συναίνεση, ώστε να πάει η χώρα μπροστά.

SHARE:

24Media Network