Ολονύχτιο θρίλερ χωρίς συμφωνία

Meeting of the Parliamentary Group of SYRIZA party, in Athens on Apr. 4, 2016 /      , , 4 , 2016
Meeting of the Parliamentary Group of SYRIZA party, in Athens on Apr. 4, 2016 / , , 4 , 2016 SOOC

Στερεύει ο χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τελευταίο ορόσημο η Τρίτη. Παίζονται ως αύριο όλα για όλα. Το απόγευμα το νέο ραντεβού κυβέρνησης - κουαρτέτου. Πού βρίσκεται μέχρι στιγμής η διαπραγμάτευση. Τι κλείνει και τι εκκρεμεί

Ολονύχτιο θρίλερ χωρίς τελικά να επιτευχθεί συμφωνία αποδείχθηκαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 7 το πρωί της Δευτέρας.

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το απόγευμα της Δευτέρας και με νέο ορόσημο για την επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας την Τρίτη. Ο χρόνος τείνει να εξαντληθεί και όλα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι αύριο, αφού η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να "σπάσει" την αξιολόγηση σε κομμάτια, αλλά ούτε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μπορεί να αναχωρήσει για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ την προσεχή Πέμπτη, χωρίς να έχει στις βαλίτσες του τα δύο προσχέδια συμφωνίας, ένα με τους Ευρωπαίους και ένα με το ΔΝΤ.

Δεδομένων, όμως, των ασφυκτικών πιέσεων που ασκεί ο πιο "σκληροπυρηνικός" εταίρος, ήτοι το ΔΝΤ, η κυβέρνηση γνωρίζει ήδη πως η επίτευξη συμφωνίας με τους τεχνοκράτες της Ουάσιγκτον δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτός είναι και ο λόγος που η ελληνική πλευρά αποσκοπεί στην επίτευξη συμφωνίας μέχρι αύριο, τουλάχιστον με τους Ευρωπαίους.

Το κουαρτέτο φεύγει αύριο από την Αθήνα και μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχουν εξελίξεις που να προμηνύουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Διαφορετικά, καμία συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα μπορεί να ξεκινήσει στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό και δημοσιονομικά παραμένουν τα τρία μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. Μετά τις διαβουλεύσεις - θρίλερ ως το πρωί της Δευτέρας, οι πληροφορίες θέλουν να έχουν σημειωθεί κάποια βήματα προόδου, όχι όμως οριστική συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια, στην οποία το παρών έδωσε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, η ελληνική πλευρά παρουσίασε ένα νέο σύστημα προστασίας των κόκκινων δανείων. "Είμαστε κοντά στα κόκκινα δάνεια", δήλωσε εξερχόμενος των μαραθώνιων διαβουλεύσεων ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει λεπτομέρειες του νέου συστήματος προστασίας που κατέθεσε στο κουαρτέτο η κυβέρνηση.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το ύψος της εθνικής σύνταξης και των ποσοστών αναπλήρωσης. Μεγάλο αγκάθι, ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις, με τους δανειστές να πιέζουν για μεγάλες μειώσεις.

"Σχεδόν τα κλείσαμε τα δημοσιονομικά", δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό σκέλος και δη στο πακέτο μέτρων που απαιτείται για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό ως το 2018. Οι πληροφορίες θέλουν στο προσχέδιο της συμφωνίας στο οποίο καταλήγουν κυβέρνηση και Ευρωπαίοι να κλειδώνουν μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ (ή 3% του ΑΕΠ), τα οποία κρίνονται ικανά για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Διαφορετική είναι ωστόσο η θέση του ΔΝΤ, καθώς, όπως όλα δείχνουν, στο δικό του προσχέδιο συμφωνίας αμφισβητεί την απόδοση των μέτρων και εκτιμά πως, μέσω αυτών, η Ελλάδα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, όχι υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Η διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα αυξάνουν τον κίνδυνο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, κάτι που η ελληνική πλευρά απεύχεται.

Ως προς το φορολογικό σκέλος, παρά το γεγονός πως Αθήνα και κουαρτέτο έχουν καταγράψει βήματα προσέγγισης, οριστική συμφωνία επίσης δεν υπάρχει. Εξερχόμενος της διαπραγμάτευσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέστησε σαφές πως η Αθήνα δεν θα κάνει αποδεκτή τη μείωση του αφορολόγητου ορίου σε επίπεδα κάτω των 9.100 ευρώ, ωστόσο οι δανειστές φαίνεται να ασκούν πιέσεις για πολύ μεγαλύτερη μείωσή του.

Με έμμεσο αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ, προβλέπεται η παροχή έκπτωσης φόρου 2.000 ευρώ (από 2.100 ευρώ που είναι σήμερα με αφορολόγητο στα 9.500 ευρώ) σε όλους τους φορολογούμενους με εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, η τελευταία κυβερνητική πρόταση προβλέπει:

- Συντελεστή 22% για εισόδημα έως 20.000 ευρώ

- Συντελεστή 29% για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ

- Συντελεστή 37% για εισόδημα 30.001 ευρώ έως και 40.000 ευρώ

- Συντελεστή 45% για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ

Σε ό,τι αφορά τους έμμεσους φόρους, οι προτάσεις που εξετάζονται εκτείνονται από την αύξηση του ειδικού φόρους κατανάλωσης σε βενζίνη, φυσικό αέριο, τσιγάρα, ποτά, αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας αλλά και στα τέλη κινητής τηλεφωνίας ως την επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και τη φορολόγηση των τραπεζικών επιταγών.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως, από το προσχέδιο της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, που διέρρευσε το βράδυ της Κυριακής, απουσιάζει συγκεκριμένη αναφορά στα φορολογικά μέτρα και την αποδοτικότητά τους. Γίνεται ωστόσο λόγος για την ανάγκη ενός φιλόδοξου προγράμματος ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συμφωνία, Τρόικα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Mάχη ωρών για συμφωνία. Κρίνεται ως τα ξημερώματα η διαπραγμάτευση

SHARE: