Όπου φύγει φύγει με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις: Μπαράζ αιτήσεων

ΑΘΗΝΑ-Ουρές και σήμερα στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, με τους συνταξιούχους να περιμένουν ώρες  για να διευθετήσουν τα ζητήματα με το ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.Στη φωτογραφία απο το ΙΚΑ Ν.Ιωνίας.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
ΑΘΗΝΑ-Ουρές και σήμερα στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, με τους συνταξιούχους να περιμένουν ώρες για να διευθετήσουν τα ζητήματα με το ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.Στη φωτογραφία απο το ΙΚΑ Ν.Ιωνίας.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Μπαράζ αιτήσεων στα Ταμεία για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Κύμα φυγής στη σύνταξη με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καταγράφεται στα ασφαλιστικά ταμεία ενόψει των αλλαγών που θα γίνουν στο Ασφαλιστικό το 2015.

Σύμφωνα με τα Νέα , οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι από το χώρο της δημόσιας διοίκησης φέτος θα αποχωρήσουν πάνω από 30.000 εργαζόμενοι, ενώ στα υπόλοιπα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να φτάσουν τις 72.000.

Οι αλλαγές που θέλουν να προλάβουν οι εργαζόμενοι είναι:

*Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, καθώς στα ταμεία κύριας ασφάλισης θα υιοθετηθεί μεικτό σύστημα που θα οδηγήσει σε μείωση των παροχών. Συγκεκριμένα, ο νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη (3863/2010) αλλάζει ριζικά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Η αλλαγή ξεκινά μεν από το 2015, αλλά για όσους συνταξιοδοτηθούν από το έτος αυτό και εντεύθεν θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα και για τα έτη από το 2011 και μετά. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη. Το ύψος της βασικής σύνταξης θα είναι στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ. Σύμφωνα με το νέο σύστημα παράλληλα με τη βασική σύνταξη θα καταβάλλεται και επιπλέον αναλογικό ποσό σύνταξης με βάση τα έτη ασφάλισης. Το αναλογικό ποσό σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των συνολικών αποδοχών από ολόκληρο τον εργάσιμο βίο. Για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2015 και συνταξιοδοτούνται το έτος αυτό, η σύνταξή τους θα αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους ποσών:

-Το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει συμπληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με τις συντάξιμες αποδοχές των 5 καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας. Όταν λέμε δεκαετία, εννοούμε αυτήν που λήγει μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους από την υποβολή της αίτησης του έτους

-Το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που συμπληρώνεται από 1 Ιανουαρίου 2011 και μετά υπολογίζεται με τις συντάξιμες αποδοχές όλης της περιόδου μέχρι και τον προηγούμενο μήνα από εκείνον της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

*Η αύξηση του ορίου χορήγησης της κατώτατης σύνταξης από τις 4.500 ημέρες ασφάλισης (15ετία) στις 6.000 ημέρες ασφάλισης (20ετία).

*Η κατάργηση ή ο περιορισμός των μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και τα οποία οδηγούν σε αύξηση ώς και 30% των αποδοχών των συνταξιούχων.

SHARE:

24Media Network