Οριστικό "όχι" στο ενδεχόμενο περαίωσης από ΥΠΟΙΚ

To κτήριο του Yπουργείου Οικονομικών
To κτήριο του Yπουργείου Οικονομικών EUROKINISSI

Πηγή του υπουργείου οικονομικών απαντώντας στο ενδεχόμενο μιας νέας περαίωσης το απέκλειε κατηγορηματικά, ενώ αντίθετη είναι η ελληνική πλευρά και στο ενδεχόμενο "πράσινου φόρου" - Τι ειπώθηκε στη Σύνοδο του ΔΝΤ και τι θα γίνει με τα κρατικά φέσια.

Όχι στις φήμες για νέα περαίωση αλλά και στις συζητήσεις για πράσινο φόρο στις μεταφορές ( ειδικά στις αερομεταφορές και την ναυτιλία ) λέει το ΥΠΟΙΚ.

Αρμόδια πηγή του υπουργείου οικονομικών απαντώντας στο ενδεχόμενο μιας νέας περαίωσης το απέκλειε κατηγορηματικά σημειώνοντας «Ούτε ήταν ούτε είναι πρόθεσή μας να υπάρξει περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων».

Η ίδια πηγή δήλωσε και την αντίθεση της ελληνικής πλευράς σχετικά με τις προτάσεις που συζητούνται σε επίπεδο Eurogroup περί ενός «πράσινου φόρου». «Είμαστε πολύ αντίθετοι» σε αυτές τις προτάσεις περί ενός «πράσινου φόρου» (σ.σ. δηλαδή στις αερομεταφορές αλλά και σε φορολόγηση της ναυτιλίας) δήλωσε χαρακτηριστικά η πηγή του υπουργείου Οικονομικών δεδομένου ότι ο κλάδος των μεταφορών μαζί με τον τουρισμό αποτελεί περίπου το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας.

Νέα μείωση για τους φόρους ακινήτων


Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα μείωση για τον φόρο ακινήτων τον επόμενο χρόνο συνδυάζοντας το και με την γενικότερη αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών κοντά τα επίπεδα των εμπορικών Η ίδια πηγή του Υπουργείου οικονομικών . είπε χαρακτηριστικά η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020 και ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα φανεί αν υπάρχει το περιθώριο να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι συντελεστές φορολόγησης της περιουσίας.

«Έχω την αίσθηση ότι θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος» είπε υπολογίζοντας τις 7000 περιοχές εκτός σχεδίου που θα πληρώσουν από το 2020 ΕΝΦΙΑ ανάλογο των αστικών περιοχών από την εν λόγω άσκηση, σημείωσε η πηγή του υπουργείου Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα υπάρξει επί τα χείρω αλλαγή στις μειώσεις που έχουν ήδη γίνει.

Σύνοδος ΔΝΤ


Σχετικά με τις συζητήσεις που έγιναν στις ΗΠΑ μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ διευκρινίστηκε πως δεν υπήρχε καμία αναφορά σε επίπεδο ηγεσίας του Ταμείου σε αφορολόγητο και συντάξεις παρά τις σχετικές αναφορές του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος κ. Πολ Τόμσεν.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως υπήρξε ένα πολύ καλό κλίμα επαφών με επενδυτές και οίκους αξιολόγησης οι οποίες συνεχίζονται και στην Αθήνα καθώς σήμερα και αύριο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει ανάλογες συναντήσεις.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν ότι το νομοσχέδιο για τις τράπεζες θα κατατεθεί στη Βουλή το ταχύτερο δυνατό, αλλά αφού κοινοποιηθεί στην ΕΕ και λάβει γνωμοδότηση από την ΕΚΤ. Ανέφεραν ότι το σχέδιο «Ηρακλής» έχει μεν διάρκεια 18 μήνες, ωστόσο μπορεί να επεκταθεί καθώς και να γίνουν βελτιώσεις αν κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του κριθεί πως είναι απαραίτητο.

Κρατικά φέσια


Σε ό,τι αφορά τα κρατικά φέσια, προ δυο ημερών εστάλη στους θεσμούς το νέο κείμενο προθέσεων για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες. Βασικό μέλημα του μηχανισμού που δημιουργείται είναι να μην προκύπτουν νέες οφειλές, όπως συμβαίνει σήμερα, σημείωσε η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι προς το παρόν δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την εφαρμογή του μηχανισμού.

Η ίδια πηγή, αναφερόμενη στα υπόλοιπα εκκρεμή προαπαιτούμενα ούτως ώστε να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος Νοεμβρίου για την 4η αξιολόγηση, αναφέρθηκε στην εγγύηση του δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αλλά και στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αντικειμενικές αξίες
SHARE:

24Media Network