Π. Μυλωνάς: Αλλαγή σελίδας για την Εθνική Τράπεζα

Π. Μυλωνάς: Αλλαγή σελίδας για την Εθνική Τράπεζα
Εθνική Τράπεζα Eurokinissi

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει υψηλή ρευστότητα με ευρεία και σταθερή καταθετική βάση τόνισε από την τράπεζα ο Διευθύνων Σύμβουλος. Στα €5,5 δισ. τα νέα δάνεια το 2022 προς επιχειρήσεις και σημαντικό ποσοστό αυτών να αφορά επιχειρήσεις του τουρισμού.

Τις προσδοκίες για την τουριστική περίοδο που ξεκίνησε δυναμικά και τα σχέδια για το μέλλον, συζήτησε η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με πελάτες του τουριστικού κλάδου κατά την επίσκεψή της στη Ρόδο.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΤΕ, κατά τις συναντήσεις με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της φιλοξενίας, ο Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Eθνικής, ανέφερε ότι η Τράπεζα έχει ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος.

Πλέον διαθέτει ρευστότητα με σταθερή καταθετική βάση, που αποτελεί συγκριτικό της πλεονέκτημα. Δεδομένης της ρευστότητας και έχοντας συρρικνώσει το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων που απαιτούσε σημαντική δέσμευση κεφαλαίων, η Εθνική έχει πλέον ελευθερία κινήσεων για παροχή δανεισμού και χρηματοδότησης επενδύσεων. Αυτό άλλωστε, όπως επισήμανε, φαίνεται ήδη στα αποτελέσματά της, με €5,5 δισ. νέα δάνεια το 2022 προς επιχειρήσεις και σημαντικό ποσοστό αυτών να αφορά επιχειρήσεις του τουρισμού.

Παράλληλα, τόνισε πως η Eθνική Τράπεζα προχωρά σε τομές στον τρόπο λειτουργίας της, έχοντας πετύχει εξέλιξη στα ψηφιακά της κανάλια. Ακόμη, σημείωσε ότι η Τράπεζα εισάγει νέες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους εταιρικούς της πελάτες, όπως το νέο Business Banking Mobile app, αλλά και προτάσεις όπως ψηφιακές λύσεις για εγγυητικές επιστολές και εισαγωγές-εξαγωγές, ψηφιακές λύσεις μέσω APIs για την απευθείας διασύνδεση με τα συστήματα της Τράπεζας, πλατφόρμα διενέργειας πράξεων συναλλάγματος i-fx.

Επίσης, η Τζέση Βουμβάκη, Deputy Chief Economist της Eθνικής Τράπεζας, παρουσίασε μία ανάλυση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ρόδου. Αξιοποιώντας πλεονεκτήματα όπως η ηλιοφάνεια, παραλίες με γαλάζια σημαία και υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακές υποδομές, η Ρόδος έχει αναχθεί σε βασικό πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, καλύπτοντας το 12% του ελληνικού τουρισμού (και το 17% σε όρους ξένων τουριστών).

Ωστόσο, το υφιστάμενο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης (Ήλιος και Θάλασσα) με εξάρτηση από πρακτορεία και με έμφαση σε all-inclusive υπηρεσίες, αν και επιτυχημένο, δείχνει να προσεγγίζει τα όρια του σε όρους ικανότητας του νησιού.

Συνεπώς, ο Ήλιος μπορεί μεσοπρόθεσμα να παραμείνει στη βάση του μοντέλου ανάπτυξης της Ρόδου, ωστόσο η αξιοποίησή του μπορεί να γίνει περισσότερο πολυδιάστατη.

Σε πρώτο επίπεδο, η τουριστική δραστηριότητα θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε 3 άξονες:

  1. αναβάθμιση της διάστασης «ήλιος και θάλασσα» σε premium, ώστε να αξιοποιηθεί η αναδυόμενη τάση για αποφυγή συνωστισμού
  2. προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (όπως πολιτιστικός ή δραστηριοτήτων)
  3. αξιοποίηση, μέσω υποδομών, της κομβικής γεωγραφικής θέσης της Ρόδου για ανάπτυξη ναυτικού τουρισμού στα Δωδεκάνησα

Παράλληλα, συμπληρωματικές με τον τουρισμό δραστηριότητες θα μπορούσαν να πλαισιώσουν το νέο πρότυπο ανάπτυξης δημιουργώντας ένα ισχυρό πλέγμα συνεργειών:

  • τρόφιμα-ποτά: σύνδεση με γαστρονομικό τουρισμό και οινοτουρισμό
  • πράσινη ενέργεια: αξιοποίηση παγκόσμιας τάσης για βιώσιμο τουρισμό μέσω «πράσινων» περιφερειακών νησιών (Χάλκη, Τήλος, Αστυπάλαια)
  • καινοτομία: δυνατότητα ανάδειξης σε περιφερειακό κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στον τουρισμό και την πράσινη ανάπτυξη

Συνοψίζοντας, η Ρόδος έχει όλα τα φυσικά εχέγγυα για να αναχθεί σε πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ υψηλής σημασίας είναι η διάθεση των επιχειρηματιών του νησιού να το κάνουν πράξη με ενεργή επενδυτική διάθεση σε συνδυασμό με ώριμη συντεταγμένη στόχευση στο να αναδείξουν το τοπικό brand του νησιού τους

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα