Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ): Στήριξη 39.500 πελατών με 3,5 δισ. ευρώ δάνεια

Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ): Στήριξη 39.500 πελατών με 3,5 δισ. ευρώ δάνεια
Ο Παύλος Μυλωνάς Eurokinissi

Η Τράπεζα έχει προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις δανείων, ύψους 2,8 δισ. ευρώ μέχρι και τον Ιούλιο. Προχωράει η μείωση των κόκκινων δανείων. Ταχύτατη ανάπτυξη της ψηφιακής τραπεζικής. Συζητήσεις για την Εθνική Ασφαλιστική.

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους υγιείς πελάτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία» τόνισε το απόγευμα της Πέμπτης (06/08) ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι τα μέχρι σήμερα μορατόρια πληρωμών από την Τράπεζα ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ και αφορούν 39.500 πελάτες.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των διεθνών αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 6μήνου ο κ. Μυλωνάς ανέλυσε ότι η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να στηρίξει τους πελάτες της έχει χορηγήσει αναστολές πληρωμών 1,5 δισ. ευρώ σε στεγαστικά δάνεια, 100 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια, 200 εκατ. ευρώ σε μικρά επαγγελματικά δάνεια και 1,8 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικά. Σημειώνεται ότι όλα τα μορατόρια εκτείνονται μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, η Τράπεζα έχει προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις δανείων, ύψους 2,8 δισ. ευρώ μέχρι και τον Ιούλιο, ενώ οι προγραμματισμένες εκταμιεύσεις για το β΄ εξάμηνο 2020 ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ.

Σε ερωτήσεις αναλυτών ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου διευκρίνισε ότι η Εθνική Τράπεζα, συμμετέχοντας στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Δημοσίου για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, έχει χορηγήσει δάνεια 35 εκατ. ευρώ σε 8.800 μικρομεσαίες και επιχειρήσεις με το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου, 230 εκατ. ευρώ σε 2.400 επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και 800 εκατ. ευρώ (550 εκατ. έχουν ήδη εκταμιευθεί) σε 500 επιχειρήσεις με το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Τιτλοποίηση

Αναφερόμενη στη στρατηγική της για τη μείωση των NPLs, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είπε στους αναλυτές ότι σχεδιάζει να τρέξει με γοργούς ρυθμούς την τιτλοποίηση δανείων ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ – project Frontier – με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2021 κάνοντας χρήση των κρατικών εγγυήσεων που προσφέρει το σχέδιο «Ηρακλής». Ο κ. Μυλωνάς διευκρίνισε ότι στο γ΄ τρίμηνο 2020 αναμένεται εικόνα για το rating της τιτλοποίησης από διεθνή οίκο αξιολόγησης, όπως απαιτείται και σημείωσε ότι η Τράπεζα έχει την ευχέρεια, μέχρι τότε, να χρησιμοποιήσει τα κέρδη που έχει καταγράψει από τα ομόλογα, προκειμένου να λάβει προβλέψεις έναντι επισφαλειών. Η συναλλαγή Frontier εκτιμήθηκε ότι θα έχει επίπτωση στο καθαρό επιτοκιακό έσοδο της Τράπεζας από 10% έως 20%.

Σύμφωνα με την διοίκηση της τράπεζας η Εθνική διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση με τον συνολικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 16,9% πολύ υψηλότερα από τον αναθεωρημένο προς τα κάτω όριο του 11,5% που έθεσαν οι εποπτικές αρχές στο πλαίσιο των υποστηρικτών μέτρων που έλαβαν λόγω της πανδημίας.

Στο μέτωπο των προβλέψεων ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ανέφερε ότι η ΕΤΕ αύξησε τις προβλέψεις της το πρώτο τρίμηνο του 2020. «Το πότε θα μειωθούν εξαρτάται από την πορεία του COVID-19, ευελπιστούμε να αρχίσει η χαλάρωση το 4ο 3μηνο ωστόσο τίποτε δεν είναι βέβαιο όσο εξελίσσεται η πανδημία», τόνισε.

Σε ψηφιακά κανάλια πάνω από τις μισές εργασίες του δικτύου

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας στην ταχέως αναπτυσσόμενη ψηφιακή τραπεζική με την Εθνική να έχει ήδη κατακτήσει σημαντικό μέρος από τους στόχους του πλάνου μετασχηματισμού της.

Η κρίση του κορονοϊού επέφερε για την Εθνική Τράπεζα θεαματική πρόοδο σε επίπεδο ψηφιοποίησης εργασιών. Όπως αναφέρθηκε, τον Ιούνιο, περισσότερες από τις μισές εργασίες του δικτύου είχαν μεταφερθεί σε ψηφιακά κανάλια. Τον Ιούνιο, οι εγγεγραμμένοι πελάτες σε ψηφιακά κανάλια της Τράπεζας έφτασαν τους 2,7 εκατομμύρια, με ετήσια αύξηση 27%. Σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, οι ενεργοί χρήστες ανήλθαν σε 1,5 εκατομμύριο (+ 53% σε ετήσια βάση), με μερίδιο αγοράς 32% στο mobile banking και 27% στο e –banking. Από την αρχή του έτους, 160.000 πελάτες έχουν κάνει digital onboarding, οι συναλλαγές στο κατάστημα περιορίστηκαν κατά τα 2/3 σε σχέση με την περίοδο πριν το lockdown και παράλληλα οι συναλλαγές στο e-banking αυξήθηκαν κατά 32%.

Εθνική Ασφαλιστική

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζα αναφέρθηκε και στην πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής υπογραμμίζοντας «εξετάζουμε όλες τις πιθανές επενδυτικές προτάσεις. Όταν θα έχουμε κάτι θα σας ενημερώσουμε».

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επεσήμανε τη μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 1/5 μέσα στην τελευταία διετία, ενώ ανέφερε ότι στα σχέδια βρίσκεται νέα εθελούσια έξοδος, το τελευταίο τρίμηνο του έτους και αναλόγως των συνθηκών Covid-19.

Ερωτηθείς τέλος για τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσδώσει το Ταμείο Ανάκαμψης στο τραπεζικό σύστημα τόνισε ότι είναι πρόωρο ακόμη να ποσοτικοποιηθεί το όφελος ωστόσο υπογράμμισε ότι όπως κάθε κρίση έτσι κι αυτή γεννά ευκαιρίες και οι πόροι του Recovery Fund θα δώσουν ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version