Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Βουτιά στα χρηματιστήρια

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Βουτιά στα χρηματιστήρια
Ο Τραμπ και ο Σι AP Photo/Andy Wong, File

Ο Τραμπ τερμάτισε την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επιβάλλει δασμούς σχεδόν στο σύνολο των εισαγωγών από 1ης Σεπτεμβρίου. Πότε ξεκίνησε η όλη κόντρα ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Νέο “επεισόδιο” στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, μετά την υποτίμηση του γιουάν από το Πεκίνο και την “απάντηση” της Ουάσινγκτον, που μίλησε επισήμως για “εσκεμμένη” ενέργεια.

Οι εκατέρωθεν κίνησες Ουάσινγκτον και Πεκίνου αναμένεται να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και να επιτείνουν τη νευρικότητα στις αγορές. Τη Δευτέρα κατέγραψαν μεγάλες απώλειες άλλωστε. Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του “αθέμιτου ανταγωνισμού” από πλευράς Πεκίνου, όπως χαρακτήρισε την ενέργεια της Κίνας.

Με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας να συνεχίζει λοιπόν να προκαλεί ταραχή στις αγορές, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε χθες με ισχυρές απώλειες σχεδόν 3%, μετά από την θεαματική πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος γιουάν έναντι του αμερικανικού, που ακολούθησε την εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα.

Ο Τραμπ τερμάτισε την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επιβάλλει δασμούς σχεδόν στο σύνολο των εισαγωγών από την Κίνα από 1ης Σεπτεμβρίου.

Στην αγορά συναλλάγματος, το γιουάν υποχώρησε, ξεπερνώντας το συμβολικό όριο των 7 γιουάν ανά δολάριο καθώς οι κινέζικες αρχές επέτρεψαν στην ισοτιμία του να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Αντιδρώντας ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα το Πεκίνο για «χειραγώγηση νομίσματος». Στο χθεσινό κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,9%, χάνοντας 767,27 μονάδες, για να κλείσει στις 25.717,74 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 7.726,04 μονάδες, μειωμένος κατά 278,03 μονάδες ή -3,47%.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.844,74 μονάδες, χάνοντας 87,31 μονάδες ή -2,98%.

Οι δείκτες στην Ασία ανέκαμψαν ελαφρώς από τα χαμηλά της συνεδρίασης, αφού η κεντρική τράπεζα της Κίνας, την Τρίτη το πρωί (ώρα Ελλάδος), έθεσε την ισοτιμία αναφοράς γουάν/δολαρίου στα 7,0304 γουάν ανά δολάριο για τις συναλλαγές εντός Κίνας και στα 7,0807 για τις συναλλαγές στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, το γουάν υποχώρησε έτι περαιτέρω, στα 7,0562 γουάν ανά δολάριο.

Το Πεκίνο εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει την Κίνα χώρα που ‘χειραγωγεί το νομισμά της’

Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να της αποδώσει τον χαρακτηρισμό χώρας που «χειραγωγεί το νόμισμά της», όπως ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC).

Ένας τέτοιος χαρακτηρισμός για την Κίνα δεν πληροί τα ποσοτικά κριτήρια για μια χώρα που «χειραγωγεί το νόμισμά της», τα οποία έχει καθορίσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Ο αμερικανικός χαρακτηρισμός είναι μια αυθαίρετη, μονομερής και υπέρ του προστατευτισμού πρακτική, που πλήττει σοβαρά τους διεθνείς κανόνες και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα