Παπανάτσιου: Συνεχίζουμε τους ελέγχους στις 'λίστες'

Συζήτηση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Τι προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, σχετικά με τον έλεγχο όλων των μεγάλων εκκρεμών υποθέσεων φοροδιαφυγής

Την ολοκλήρωση του ελέγχου όλων των μεγάλων εκκρεμών υποθέσεων φοροδιαφυγής δηλαδή των έλεγχων στις Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Λουξεμβούργου, Λιχρτενσταϊν αλλά και τα εμβάσματα προς το εξωτερικό προανήγγειλε από την Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων στην πενταετία η κ. Παπανάτσιου ανέφερε, ότι διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας επιτρέπουν την παράταση του χρόνου παραγραφής πέραν των 5 ετών για 10 ή 15 χρόνια όταν προκύπτουν πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία ή δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις ή δηλώσεις ΦΠΑ ή ακόμη και για 20 χρόνια για περιπτώσεις σοβαρής φοροδιαφυγής.

Στις διατάξεις αυτές υπάγονται όλες οι λίστες εξωτερικού και η λίστα Λαγκάρντ. Όπως είπε η κ. Παπανάτσιου, σε αυτές τις λίστες υπάρχουν τα χρήματα και πρέπει ο έλεγχος τους να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί. Αναφερόμενη ειδικά στη λίστα Λαγκάρντ τόνισε ότι το 2014 είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 38 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν φόροι 23 εκατ. ευρώ ενώ από το 2015 μέχρι σήμερα ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί σε 172 υποθέσεις με τα βεβαιωμένα ποσά φόρων και προστίμων να ανέρχονται σε 233 εκατ. ευρώ. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής και σε αυτές θα προχωρήσουμε τον έλεγχο μέχρι το τέλος».

Συνεπώς, σύμφωνα με την υφυπουργό η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εάν κριθεί απαραίτητο θα δώσει νέες εντολές και κατευθύνσεις στις εφορίες για τους ελέγχους και θα ενημερώσει για το θέμα των παραγραφών.

Όπως είπε θα δοθεί προτεραιότητα στις φρέσκες υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας αφού το 70% των ελέγχων αφορά τις υποθέσεις αυτές και το υπόλοιπο 30% παλαιότερες υποθέσεις. Οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα επιλέγονται με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και άλλα στοιχεία.

Τόνισε επίσης ότι:

Ενισχύονται με προσωπικό (νέες προσλήψεις και μετατάξεις) οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και το ΣΔΟΕ.

Προχωρά η δημιουργία της νέας υπηρεσίας υπό την εποπτεία των Οικονομικών Εισαγγελέων με αντικείμενο τον έλεγχο των εισαγγελικών παραγγελιών.

SHARE:

24Media Network