Παραμένει η απόσταση Αθήνας – δανειστών. Ποια είναι τα ‘αγκάθια’ για τα 2 δις

Παραμένει η απόσταση Αθήνας – δανειστών. Ποια είναι τα ‘αγκάθια’ για τα 2 δις
Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/Ε.Ε.) Eurokinissi

Δεν βγήκε λευκός καπνός από τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής. Οι διαφορές σε πλειστηριασμούς και ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στερούν από την Ελλάδα τη δόση των 2 δισ. ευρώ. Καυτό προμηνύεται το σαββατοκύριακο. Ασφυκτικά πιέζει ο χρόνος έως το Eurogroup της Δευτέρας

Χωρίς να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος και με το χάσμα μεταξύ Αθήνας και δανειστών στα καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης να παραμένει ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών.

Από τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη των κ. κ. Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν βγήκε λευκός καπνός, γεγονός που αυτόματα σηματοδοτεί πως έρχεται ένα ακόμη “καυτό” σαββατοκύριακο για την κυβέρνηση, καθώς δεν απομένουν παρά μόνο τρία 24ωρα έως το Εurogroup της Δευτέρας.

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών αναμένεται να κορυφωθούν τις αμέσως επόμενες ώρες, ωστόσο οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup έχουν κατακόρυφα περιοριστεί. Ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής τα μηνύματα που έρχονταν από τις Βρυξέλλες μόνο θετικά δεν ήταν, με κορυφαίες κοινοτικές πηγές να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως, δεδομένης της έλλειψης προόδου εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, κρίνεται απίθανη η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Τα ανοιχτά μέτωπα αντί να κλείνουν, γίνονται περισσότερα, καθώς πέραν των σοβαρών εκκρεμοτήτων με τους πλειστηριασμούς και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό πως υπάρχει εμπλοκή και με τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό η Αθήνα συνεχίζει να ποντάρει σε πολιτική λύση, η οποία θα επιχειρηθεί να δοθεί μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιούνκερ (είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, αλλά όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο).

Κόκκινα δάνεια

Κατά τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε νέα πρόταση στους δανειστές για το μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων, η οποία εκτιμάται πως δύναται να καλύψει το 65% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά δάνεια, έναντι 72% που προέβλεπε η πρότερη πρόταση της Αθήνας.

Να σημειωθεί πως η πρόταση των δανειστών κάλυπτε το 40% περίπου των δανειοληπτών, με την ελληνική πλευρά να προσβλέπει σε ανοδική αναθεώρηση, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα.

Ισοδύναμα για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σε ό,τι αφορά την έτερη καυτή πατάτα της διαπραγμάτευσης, την αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων ώστε να αποφευχθεί η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επιμένει στη λύση της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών, ακόμη κι αν εντείνονται οι αντιδράσεις από φορείς της αγοράς και παραμένουν τα νομικά κωλύματα λόγω της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ. Ο πονοκέφαλος της εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων παραμένει και αναμένεται να κορυφωθεί εντός του σαββατοκύριακου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα