Περιφερειακή Θεσσαλονίκης: Παραδίδεται ο Ανισόπεδος Κόμβος 16, ένας από τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια

Περιφερειακή Θεσσαλονίκης: Παραδίδεται ο Ανισόπεδος Κόμβος 16, ένας από τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια
Δρόμος (φωτό αρχείου) istock

Τα εγκαίνια του έργου, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές εκτιμάται πως θα γίνουν μετά τη ΔΕΘ περίπου γύρω στις 20-25 Σεπτεμβρίου.

Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με ανάρτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, το τελευταίο τμήμα των έργων ολοκλήρωσης του Ανισόπεδου Κόμβου 16 της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης είναι πλέον προς παράδοση.

Πρόκειται για την απόδοση στην κυκλοφορία της οδού Πόντου, με μια νέα γέφυρα με την οποία αποκαθίσταται η κυκλοφορία και σε αυτόν τον κεντρικό άξονα. Με την παράδοση του ο ΑΚ16 της Περιφερειακής είναι πλέον σύμφωνα με πληροφορίες 100% λειτουργικός.

Τα εγκαίνια του έργου, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές εκτιμάται πως θα γίνουν μετά τη ΔΕΘ περίπου γύρω στις 20-25 Σεπτεμβρίου. Ο ανισόπεδος κόμβος 16 της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης είναι από τους πιο σύνθετους στο οδικό δίκτυο της χώρας αλλά και των Βαλκανίων. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δύο εργολαβίες

Για την υλοποίηση του χρειάστηκαν δύο εργολαβίες από την Περιφέρεια. Η πρώτη ξεκίνησε την περίοδο της κρίσης και πιο συγκεκριμένα το 2011 μετά από πολλές αναβολές καθώς υπάρχαν θέματα απαλλοτριώσεων, καταλήψεων ακινήτων. Τελικά το μεγαλύτερο μέρος παραδόθηκε στις 23 Ιουνίου του 2017, όντας ένα έργο 52 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά ο ανισόπεδος κόμβος έκτοτε είναι λειτουργικός.

Για το υπόλοιπο τμήμα πραγματοποιείται νέα δημοπράτηση με μια εργολαβία-σκούπα. Η υπογραφή της σύμβασης επιτυγχάνεται στις 14 Οκτωβρίου 2019 με συνολική διάρκεια 48 μήνες με ανάδοχο την εταιρεία ΤΕΚΑΛ. Το κόστος του έργου ανήλθε σε ποσό με ΦΠΑ 38,2 εκατ. ευρώ.

Με αυτό το έργο έγινε η διάνοιξη και κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου (service roads), παράλληλα τής Ε.Π.Ο.Θ. και εκατέρωθεν αυτής, από τον κόμβο της Συμμαχικής Οδού μέχρι τη συμβολή της Ε.Π.Ο.Θ. με την οδό Πόντου, την ολοκλήρωση της κατασκευής της οδού Πόντου, την αναμόρφωση της Ε.Π.Ο.Θ. στο τμήμα από την περιοχή του κόμβου της Συμμαχικής Οδού μέχρι τη συμβολή της με την οδό Πόντου και την ανακατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε., εκατέρωθεν του σημείου της νοητής συμβολής του με την Ε.Π.Ο.Θ. Η παράδοση της οδού Πόντου είναι το τελευταίο των έργων που εκτελούνται στην περιοχή.

Για την χρηματοδότηση των δύο έργων επιστρατεύθηκαν κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το ΕΣΠΑ 2014-2020. Στο σύνολό του το έργο για τα δύο έργα έφτασε τα 90 εκατ. ευρώ.

Ποιος είναι ο Ανισόπεδος Κόμβος 16

Ο ΑΚ16 διαθέτει 7 γέφυρας, πάνω από 7 χλμ οδοποιϊας και εξυπηρετεί την είσοδο στην Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Λαχαναγοράς. Μπορεί να οδηγήσει στο τοπικό δίκτυο σε συνολικά 12 κατευθύνσεις δημιουργώντας ένα περίπλοκο σύμπλεγμα οδικών επιλογών για τους χρήστες του αλλά και τη δυνατότητα να εισέλθουν και να εξέλθουν από αυτόν από αρκετούς άξονες.

Η ευρύτερη περιοχή, που περιβάλλει τον Κόμβο Κ16 έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζεται από πολλές ιδιομορφίες και παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Η περιοχή αυτή βρίσκεται μέσα στα όρια των Δήμων Μενεμένης και Εχεδώρου.

Η περιοχή οριοθετείται ανατολικά από τον Δενδροπόταμο, δυτικά από τον οικισμό της Σίνδου και τη Βιομηχανική Περιοχή της ΕΤΒΑ, βόρεια από το Βιομηχανικό Συγκρότημα Διαβατών και τον οικισμό Ιωνίας και, τέλος, νότια από τον οικισμό και τη βιομηχανική περιοχή Καλοχωρίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα