Περικοπές και άλλα ‘δώρα’ στους συνταξιούχους τον Σεπτέμβρη

Περικοπές και άλλα ‘δώρα’ στους συνταξιούχους τον Σεπτέμβρη

Ακόμη ένα χτύπημα θα δεχθούν οι συνταξιούχοι στα εισοδήματά τους, το φθινόπωρο

Στην… κλίνη του Προκρούστη αναμένεται να βρεθούν για ακόμα μια φορά επικουρικές, μέρισμα, εφάπαξ και οι υψηλές συντάξεις Διαδοχικά χτυπήματα περιμένουν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους τον Σεπτέμβριο, λόγω των ξεχωριστών περικοπών που αναμένεται να προκύψουν σε επικουρικές συντάξεις, μερίσματα του δημοσίου, εφάπαξ βοηθήματα, αλλά και υψηλές συντάξεις.

Η συνέχεια του θερινού «κύκλου» περικοπών, αναμένεται να κορυφωθεί και να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, με το εισόδημα των συνταξιούχων να δέχεται ένα ακόμα χτύπημα.

Πιο συγκεκριμένα, οι περικοπές που περιμένουν την έλευση του Σεπτεμβρίου είναι οι εξής:

Επικουρικές: Στην καταβολή που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός για περίπου 850.000 επικουρικές συντάξεις, με το 10% από αυτές να κινδυνεύουν με μείωση. Μια μείωση που σε κάποιες, ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να φτάσει έως και το 38%. Οι περικοπές θα επηρεάσουν εκείνους τους συνταξιούχους, των οποίων το εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), αθροιστικά υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Πρώην τραπεζοϋπάλληλοι, ναυτιλιακοί πράκτορες και συνταξιούχοι που προέρχονται από πρώην ΔΕΚΟ και ιδιωτικό τομέα, θα υποστούν τις πιο βαριές περικοπές στην επικουρική τους σύνταξη.

Μέρισμα: Στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι προγραμματισμένο να γίνει η επόμενη, τριμηνιαία καταβολή του μερίσματος σε 257.000 δικαιούχους. Οι μειώσεις που ξεκίνησαν από την καταβολή του Ιουλίου και έφτασαν κατά μέσο όρο το 59% θα είναι μεγαλύτερες, αφού για τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο έχει προγραμματιστεί να γίνει η αναδρομική παρακράτηση των ποσών που είχαν λάβει οι δικαιούχοι κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Εφάπαξ: Στην καταβολή του Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν μειώσεις – συμψηφισμοί στις περιπτώσεις των δικαιούχων που έχουν παράλληλα οφειλές προς το Δημόσιο (ΕΝΦΙΑ ή φόρο εισοδήματος). Υπολογίζεται ότι τον Σεπτέμβριο θα καταβληθούν έως 4.000 εφάπαξ, που αφορούν δικαιούχους – συνταξιούχους, οι οποίοι υπέβαλλαν την σχετική αίτηση το τελευταίο δίμηνο του 2013, δηλαδή, πριν από σχεδόν τρία έτη.

Υψηλές συντάξεις: Τον Σεπτέμβριο, τέλος, ξεκινά η αναδρομική παρακράτηση για περίπου 6.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν συντάξιμες αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ μικτά (1.820 καθαρά) και πολλαπλές συντάξεις, των οποίων το άθροισμα υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα