Προϋπολογισμός φόρων και σκληρής λιτότητας

ΑΘΗΝΑ-Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2012// ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ -ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2012// ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ -ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Μέτρα λιτότητας προκειμένου να εξοικονομηθούν 10 δισεκατομμύρια ευρώ, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός. Αισιόδοξος ο υπουργός Οικονομικών (Vid)

Με στόχο έλλειμμα στο 5,4% το τελικό σχέδιο του προϋπολισμού που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στη Βουλή.

Στη σύντομη παρέμβασή του ανέφερε ότι με το νέο προϋπολογισμό μπορεί υπό όρους και προϋποθέσεις να αρχίσει η αντιστροφή της πορείας του τόπου.

"Είναι ένας προϋπολογισμός πρωτογενούς πλεονάσματος αν και μικρού, της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ, καθώς και μείωσης του δημοσίου χρέους", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Επισήμανε ότι δεν θα συνοδεύεται από νομοσχέδιο με νέα φορολογικά/εισπρακτικά μέτρα,  ότι πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό εδώ και πολλά χρόνια που θα προβλέπει πλεόνασμα υπό την προϋπόθεση ότι θα ενσωματώσει το όφελος από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

"Για πρώτη φορά μετά από πολλά-πολλά χρόνια, η Ελλάδα πρόκειται να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα και να αλλάξει σελίδα στη δημοσιονομική της κατάσταση.

Βεβαίως, καθοριστικός παράγοντας είναι να ενσωματώσουμε στις προβλέψεις του νέου Προϋπολογισμού το όφελος από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, από το PSI, ένα όφελος που μπορεί να είναι ισοδύναμο με το όφελος όλου του πακέτου του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, να κινείται κάπου μεταξύ 4 δισεκατομμυρίων ευρώ και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανάλογα με το αν ο υπολογισμός γίνεται σε ταμειακή ή δεδουλευμένη βάση", σημείωσε.

Το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει στο 5,4% αν υλοποιηθεί το PSI και στο 6,7% αν δεν καταστεί εφικτό. Προβλέπεται ακόμα κατάργηση των φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων σε πολλές κατηγορίες όπως και η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν βάσει του νέου προϋπολογισμού να πληρώσουν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με φέτος, λόγω της έκτακτης εισφοράς, τη μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των φοροαπαλλαγών, καθώς και της κατάργησης της έκπτωσης λόγω αποδείξεων.

Οι φόροι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι αυξημένοι κατά 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς θα καταβληθούν το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο ΦΑΠ του 2010 και του 2011, χωρίς σε όλα αυτά να υπολογίζονται οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

"Ξεχάστε τα λάθη του παρελθόντος"

Να ξεχάσουν τον καταμερισμό ευθυνών για τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουν με λογική ενότητας για την προώθηση του κυβερνητικού έργου ζήτησε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος από τα μέλη της κυβέρνησής του, κατά την αρχική τοποθέτησή του στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Ζήτησε ακόμα από τους υπουργούς να παραδώσουν σημειώματα με τις εκκρεμότητες που έχουν, ώστε να συντονιστεί η κυβέρνηση για την προώθηση των νομοθετημάτων.

Ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις συναντήσεις που θα έχει σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Δευτέρα και την Τρίτη.

Το αντικείμενο της πρώτης, ουσιαστικά, συνεδρίασης του κυβερνητικού οργάνου, με τη νέα τρικομματική σύνθεση, ήταν η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012.

Σε αυτόν το έλλειμμα αναμένεται να φθάσει στο 5,4% του ΑΕΠ αν υλοποιηθεί το PSI και στο 6,7% αν δεν καταστεί εφικτό.

Επίσης, προβλέπεται κατάργηση των φοροαπαλλαγών και εξαιρέσεων σε πολλές κατηγορίες όπως και η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός

SHARE:

24Media Network