Πληρώνουμε για υποβρύχια που δεν παραλαμβάνουμε

default image

Εμπλοκές και καταγγελίες στις συμβάσεις καθυστερούν την παράδοση υποβρυχίων στο Ελληνικό ΠΝ. Το Δημόσιο έχει καταβάλει μέχρι σήμερα 1,8 δις ευρώ για τέσσερα υποβρύχια τύπου 214, ενώ στα χέρια του έχει μόνο το "Παπανικολής"

Ακόμα να βρεθεί η άκρη στα προγράμματα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού , για τα οποία το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη καταβάλει περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής αξίας τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, εκτός από το περίφημο υποβρύχιο “Παπανικολής” που γέρνει, πλέον εμπλοκή στην παράδοση ισχύει και στα υπόλοιπα υποβρύχια.

Η πρώτη σοβαρή εμπλοκή ξεκίνησε τον Μάιο του 2011 με το “Παπανικολής” όταν η κατασκευάστρια εταιρεία TKMS/HDW κατήγγειλε τη σύμβασή της με τον ανάδοχο του έργου Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ.

Μία πράξη που έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά για την παράδοση και των υπόλοιπων υποβρυχίων.

Από τη στιγμή που οι εργασίες πάγωσαν τον Μάιο, το Δημόσιο με τη σειρά του δεν πλήρωσε τις δόσεις των επομένων μηνών.

Και έτσι, τα πράγματα έφτασαν σήμερα στο σημείο ο ανάδοχος του έργου να μπορεί να καταγγείλει τη σύμβασή του με το ελληνικό Δημόσιο ανά πάσα στιγμή, αφού ειδική πρόβλεψη της συμφωνίας τού δίνει αυτό το δικαίωμα ενάμιση μήνα μετά τη μη καταβολή της 2ης κατά σειρά δόσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας για το πρόγραμμα “Αρχιμήδη”, το οποίο περιλαμβάνει το “Παπανικολής” και άλλα τρία υποβρύχια τύπου 214, το Δημόσιο έχει καταβάλει μέχρι σήμερα 1,8 δισ., ήτοι το 96% της αξίας τους, και οφείλονται άλλα 75 εκατομμύρια ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα