Ποια ελληνική μετοχή έτρεξε με +600% τις τελευταίες δέκα ημέρες

Ποια ελληνική μετοχή έτρεξε με +600% τις τελευταίες δέκα ημέρες
Χρηματιστήριο Αθηνών. Φωτογραφία Αρχείου (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Αν και ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού Χρηματιστηριού παραμένει σχεδόν αμετάβλητος υπάρχουν μετοχές με έντονες διακυμάνσεις που έλκουν επενδυτές που είναι φίλοι του ρίσκου.

Από την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου η Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστήριου Αθηνών (ΕΝ.Α) έχει αποκτήσει ένα μεγάλο πρωταγωνιστή, ο οποίος μέσα σε 10 ημέρες κατάφερε να στρέψει επάνω του το ενδιαφέρον της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Πρόκειται για την μετοχή της Cairo Mezz την οποία έλαβαν οι μέτοχοι της Eurobank σε αναλογία 1 μετοχή της Cairo Mezz δωρεάν για κάθε 12 μετοχές της Eurobank που κατείχαν. Η αρχική αξία κάθε μετοχής ορίστηκε στα 0,0155 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν και το ποσό της μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής της Eurobank. Η τιμή εκκίνησης την προηγούμενη της διαπραγμάτευσης ορίστηκε στα 0,19 ευρώ ενώ η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, η 29η Σεπτεμβρίου, ήταν ένα χρηματιστηριακό ρόλερ κόστερ. Το άνοιγμα της συνεδριάσης βρήκε την μετοχή στα 0,034 λεπτά, πολύ μακριά από την τιμή εκκίνησης ενώ στην πρώτη αυτή συνεδρίαση (σ.σ. όπου δεν υπάρχουν τα όρια 10%,20% ή 30%) βρέθηκε και στα “ιστορικά” χαμηλότερα που είναι 0,0149 ευρώ για να κλείσει τελικά στα 0,0811 λεπτά, αρκετά μακριά τόσο από τα χαμηλά της ημέρα αλλά και την τιμή εκκίνησης. Με την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης η μετοχή βρέθηκε στα 0,1041 κάνοντας ένα ράλι 594% από τα χαμηλά που είχαν διαμορφωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου, αν και συνεχίζει να βρίσκεται στο -45% από την τιμή εκκίνησης.

Ποια είναι η Cairo Mezz

Η Cairo Mezz δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης τιτλοποίησης Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, με την οποία η Eurobank κατάφερε να απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο χαρτοφυλάκιό της κατέχει τo 75% των ομολογιών ενδιάμεσης εξασφάλισης – mezzanine notes (αποκλειστικά της σειράς Β2) και το 44,9% των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης – junior notes (αποκλειστικά της σειράς C2), ενώ η συνολική αποτίμηση της εταιρίας ανέρχεται στα 57,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της τιτλοποίησης Cairo εκδόθηκαν ομολογίες υψηλής εξασφάλισης (senior notes) οι οποίες εξοφλούνται κατά προτεραιότητα και αποτελούνται από τα καλύτερης ποιότητας «κόκκινα» δάνεια, ομολογίες ενδιάμεσης εξασφάλισης (mezzanine notes) οι οποίες εξοφλούνται μετά την πλήρη, σε τόκους και κεφάλαιο, αποπληρωμή των ομολογιών υψηλής εξασφάλισης, και ομολογίες χαμηλής εξασφάλισης οι οποίες εξοφλούνται μετά την πλήρη, σε τόκους και κεφάλαιο, αποπληρωμή των υψηλής και ενδιάμεσης εξασφάλισης ομολογιών.

Από πού έρχονται τα έσοδα

Η πηγή εσόδων της Cairo Mezz και τα οποία θα καθορίσουν την τιμή των μετόχων της μακροπρόθεσμα και το αν η εταιρία θα μπορέσει να διανέμει μέρισμα στους μετόχους της είναι οι ανακτήσεις από την διαχείριση των προβληματικών δανείων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο Cairo.

Οι ανακτήσεις που θα πρέπει να επιτύχει ο διαχειριστής, δηλαδή η doValue, πρέπει να είναι υψηλές ώστε να αποπληρωθεί το σύνολο των ομολογιών υψηλής εξασφάλισης και να υπάρξει πλεόνασμα με το οποίο θα εξοφληθούν πρώτα οι ενδιάμεσης εξασφάλισης και κατόπιν οι χαμηλής εξασφάλισης.

Όπως αναφέρθηκε η Cairo Mezz κατέχει το 75% των ομολογιών ενδιάμεσης εξασφάλισης και το 44,9% των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης.

Το σύνολο των ομολογιών υψηλής εξασφάλισης παρέμειναν στο χαρτοφυλάκιο της Eurobank, όπως επίσης το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης εξασφάλισης και το 5% των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης.

Η doValue στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με την τράπεζα απέκτησε το 20% των ομολογιών ενδιάμεσης εξασφάλισης και το 50,01% των ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης.

Πως θα κινηθεί η μετοχή

Η μετοχή της Cairo Mezz αποτελεί ένα στοίχημα υψηλού κινδύνου για την πορεία της εγχώριας οικονομίας. Δεδομένων των προβλημάτων της πανδημίας είναι πιθανό αρκετοί μέτοχοι να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις, θεωρώντας ότι δεν είναι πιθανό οι ανακτήσεις να φτάσουν σε επίπεδο που θα αποδώσουν έσοδα στους κατόχους ομολόγων ενδιάμεσης και χαμηλής εξασφάλισης. Από την άλλη, ειδικά σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, αρκετοί μπορεί να είναι αυτοί που θα «πάρουν» το στοίχημα της ελληνικής ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μια ειδικού τύπου μετοχή, πολύ αυξημένου ρίσκου, που πιθανότατα θα παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα