Οι παράμετροι που θα κρίνουν την υλοποίηση του πακέτου ελαφρύνσεων

Οι παράμετροι που θα κρίνουν την υλοποίηση του πακέτου ελαφρύνσεων
Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Η εύκολη και απρόσκοπτη υλοποίηση του κυβερνητικού πακέτου ελαφρύνσεων εξαρτάται κυρίως από τρεις σημαντικές παραμέτρους.

Η βάση που θα δημιουργήσουν οι 120 δόσεις, η απόδοση του ΦΠΑ αλλά και η ανάπτυξη της οικονομίας στο τέλος του 2019 θα κρίνει πόσο εύκολα θα υλοποιηθεί το πακέτο ελαφρύνσεων που έχει εξαγγελθεί στην Θεσσαλονίκη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ανώτερη πηγή του υπουργείου οικονομικών εξηγούσε ότι το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2020 θα εξαρτηθεί από τρεις παραμέτρους: Τη βάση που θα δημιουργήσουν μέτρα που ελήφθησαν μέσα στο 2019 και θα έχουν επίδραση και τα επόμενα χρόνια το πακέτο που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη και κάποια ενισχυτικά μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο οικονομικών για την αύξηση των εσόδων.

Ένα από αυτά είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που είναι μεν διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλά μπορεί να αυξήσει και τα έσοδα για τα επόμενα χρόνια. Πάντως η ίδια πηγή τόνιζε ότι σε κάθε περίπτωση το πακέτο της Θεσσαλονίκης θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε την Τρίτη σε θέματα τα οποία αφορούν δημοσιονομικές εξελίξεις, υγεία, αγορά εργασίας και χρηματοπιστωτικά.

Σε ότι αφορά στο 2019 η συζήτηση θεωρείται ότι είναι σχεδόν κλεισμένη με όλες τις πλευρές να συμφωνούν πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι εξασφαλισμένος και με πρόσθετα μέτρα τα οποία ελήφθησαν μετά τα μέσα του χρόνου . Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θεωρείται πλέον εξασφαλισμένος αφού και οι θεσμοί αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας θεωρούν ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα κενό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα