Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Tι επιλέγουν οι τουρίστες στην Ελλάδα

Tourists on a bus in front of the Arch of Galerius in Thessaloniki, Greece on September 5, 2017. /         , , 5  2017.
Tourists on a bus in front of the Arch of Galerius in Thessaloniki, Greece on September 5, 2017. / , , 5 2017. KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ανέλυσε στοιχεία σε επίπεδο Περιφερειών, προκειμένου να αποκτήσουμε μια ευκρινέστερη εικόνα για τις προτιμήσεις των διαφόρων αγορών μας

Μπορεί να βρισκόμαστε στο φινάλε της φετινής τουριστικής χρονιάς, η οποία κινείται σε θετικό επίπεδο, ωστόσο τώρα παρουσιάζονται τα αναλυτικά στοιχεία της περσινής χρονιάς, η οποία έκανε κι αυτή ρεκόρ επισκεψιμότητας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, λοιπόν, ανακοίνωσε πρόσφατα -για πρώτη φορά- στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ανά Περιφέρεια και ανά χώρα μόνιμης κατοικίας - και όχι εθνικότητας - των επισκεπτών (Αγορά). Η συγκέντρωση και επεξεργασία ταξιδιωτικών στοιχείων ανά Περιφέρεια, όπως αυτά συλλέγονται μέσω της Έρευνας Συνόρων, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και έκτοτε η Τράπεζα της Ελλάδος συγκεντρώνει στοιχεία και για την περιφερειακή κατανομή των Ταξιδιωτικών Εισπράξεων, καθώς και των Επισκέψεων και Διανυκτερεύσεων των εισερχόμενων ταξιδιωτών. Η ταξινόμηση των Περιφερειών γίνεται σύμφωνα με την επίσημη στατιστική ταξινόμηση της ΕΕ, που συμπίπτει με τη διοικητική διαίρεση της χώρας σε 13 Περιφέρειες.

Η παρούσα μελέτη αναλύει τα στοιχεία του 2016 περαιτέρω σε επίπεδο Περιφερειών, προκειμένου να αποκτήσουμε μια ευκρινέστερη εικόνα για τις προτιμήσεις των διαφόρων αγορών μας, του χρόνου διαμονής τους και των δαπανών τους, καθώς και τους βασικούς δείκτες διαμονής και δαπάνης από τις αγορές αυτές.

Οι μεγαλύτερες ροές

Οι Περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ροές εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης είναι το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη, η Κεντρική Μακεδονία, η Αττική και τα Ιόνια Νησιά. Λόγω των διαφορετικών αγορών που δέχεται η κάθε Περιφέρεια και του διαφορετικού προφίλ των επισκεπτών, αν και η Κεντρική Μακεδονία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό Επισκέψεων, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη υπερτερούν σε αριθμό Διανυκτερεύσεων και Εισπράξεων. Σε Εισπράξεις επίσης υπερτερεί η Αττική, ενώ μικρή υστέρηση έναντι της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν τα Ιόνια Νησιά. Επίσης, οι 5 αυτές Περιφέρειες δέχονται το 82% των επισκέψεων (28,4 εκ. στο σύνολο της χώρας), το 85% των διανυκτερεύσεων (190,4 εκ.) και το 88% των Εισπράξεων (€ 12,7 δισ.).

Που πηγαίνουν οι επισκέπτες

Ο κάθε επισκέπτης της Ελλάδας (που αντιστοιχεί σε μια άφιξη) κατά μέσο όρο επισκέπτεται 1 έως 1,2 Περιφέρειες. Εξαίρεση αποτελούν οι επισκέπτες από ΗΠΑ (1,75 επισκέψεις ανά επισκέπτη) και από Λοιπές Χώρες (1,24) – και οι 2 αυτές αγορές είναι long haul και προφανώς προσπαθούν σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα να επισκεφθούν το μέγιστο αριθμό προορισμών που τους ενδιαφέρει. Από την άλλη πλευρά, τον μικρότερο αριθμό επισκέψεων έχουν οι επισκέπτες από ΠΓΔΜ (1,00), Βουλγαρία (1,02), Ρουμανία (1,06) και Σερβία (1,07). Αντίθετα οι επισκέπτες από τις επίσης γειτονικές Αλβανία (1,15) και Τουρκία (1,13) επισκέπτονται περισσότερες Περιφέρειες.

Εντυπωσιακή είναι η παρουσία της γερμανικής και της βρετανικής αγοράς σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες ειδικά με όρους Διανυκτερεύσεων και Εισπράξεων: δεν υπάρχει ούτε μια Περιφέρεια που τουλάχιστον η μια από τις δύο χώρες να μην συγκαταλέγεται στο top-3 των αγορών της Περιφέρειας. Μάλιστα σε οχτώ Περιφέρειες συγκαταλέγονται και οι δύο αγορές στο top-3.

Αρκετά μεγάλη διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες Περιφέρειες έχει η Περιφέρεια Αττικής, όπου οι τρεις μεγαλύτερες αγορές και στους τρεις δείκτες είναι η βρετανική, η αμερικανική και η κυπριακή. Επίσης, στις τρεις από τις τέσσερις Περιφέρειες που συνορεύουν με Βαλκανικές χώρες (Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη) τουλάχιστον δύο από τις τρεις αγορές με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών είναι Βαλκανικές χώρες – στην Κεντρική Μακεδονία και οι 3. Η εικόνα διαφοροποιείται σε όρους Εισπράξεων, λόγω μειωμένης αγοραστικής δύναμης των Βαλκανικών αγορών, με την Γερμανική αγορά να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις Περιφέρειες αυτές, πλην Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης όπου την πρώτη θέση καταλαμβάνει η τουρκική αγορά, έπεται η βουλγαρική και στην τρίτη θέση είναι η γερμανική.

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Tι επιλέγουν οι τουρίστες στην Ελλάδα
Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Tι επιλέγουν οι τουρίστες στην Ελλάδα
Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Tι επιλέγουν οι τουρίστες στην Ελλάδα

Δαπάνη ανά Επίσκεψη, Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση, Μέση Διάρκεια Παραμονής 2016

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα που αναδεικνύεται από την ανάλυση των βασικών δεικτών: Δαπάνη ανά Επίσκεψη, Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση και Μέση Διάρκεια Παραμονής. Οι Περιφέρειες που κατεξοχήν δέχονται τουρισμό «Ήλιος και Θάλασσα», δηλαδή το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά έχουν τις υψηλότερες τιμές και στους τρεις δείκτες. Μάλιστα, και στις τρεις Περιφέρειες, ο δείκτης Δαπάνης ανά Επίσκεψη είναι κυμαίνεται από € 600 και πάνω, έναντι € 449 στο σύνολο της χώρας. Αντίθετα στις Περιφέρειες που συνορεύουν με τις Βαλκανικές χώρες παρατηρούνται οι χαμηλότερες ή από τις χαμηλότερες τιμές και στους τρεις δείκτες. Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής έχει σχετικά χαμηλή Δαπάνη ανά Επίσκεψη, παρά το ότι η Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση είναι μάλλον υψηλή, λόγω της μικρής διάρκειας παραμονής των επισκεπτών.

Δεδομένης λοιπόν της αύξησης του τουριστικού ρεύματος από τις Βαλκανικές χώρες προς τις βόρειες Περιφέρειες που συνορεύουν με αυτές, καθώς και της αύξησης του ρεύματος city break προς Αθήνα, είναι εύλογο να παρατηρείται μείωση της Δαπάνης ανά Επίσκεψη και της Μέσης Κατά Κεφαλήν Δαπάνης.

Οι 5 σημαντικότερες αγορές

Οι 5 σημαντικότερες αγορές για το σύνολο της χώρας είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία.

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Tι επιλέγουν οι τουρίστες στην Ελλάδα

Η σημασία της γερμανικής αγοράς αναδεικνύεται από το γεγονός ότι βρίσκεται στο top-3 σε 9 από τις 13 Περιφέρειες βάσει του αριθμού των Επισκέψεων, και σε 11 Περιφέρειες βάσει του αριθμού των Διανυκτερεύσεων και των Εισπράξεων. Επίσης η Γερμανική αγορά είναι η σημαντικότερη αγορά ως προς τις Εισπράξεις σε 8 Περιφέρειες.

Επιπροσθέτως, έχει υψηλότερη Δαπάνη Ανά Επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (€ 624 έναντι € 449) αν και έχει οριακά χαμηλότερη Ημερήσια Δαπάνη (€ 65 έναντι € 67) λόγω της μεγαλύτερης παραμονής (Μέση Διάρκεια Παραμονής 9,7 Διανυκτερεύσεις έναντι 6,7 στο σύνολο της χώρας), αντικατοπτρίζοντας την μεγάλη συγκέντρωση τουριστών από την Γερμανία σε προορισμούς «Ήλιος και Θάλασσα» για τις θερινές διακοπές. Οι 3 δημοφιλέστερες Περιφέρειες για την Γερμανική αγορά, ως προς τον αριθμό των Διανυκτερεύσεων, είναι: Kρήτη, Κεντρική Μακεδονία και Νότιο Αιγαίο.

Αντίστοιχα η βρετανική αγορά είναι μια από τις 3 σημαντικότερες αγορές σε 9 Περιφέρειες, βάσει του αριθμού των Επισκέψεων και σε 10 Περιφέρειες, βάσει του αριθμού των Διανυκτερεύσεων και των Εισπράξεων. Είναι δε η σημαντικότερη αγορά από πλευράς Εισπράξεων στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών. Η βρετανική αγορά έχει υψηλότερη Δαπάνη Ανά Επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (€ 606 έναντι € 449) καθώς και υψηλότερη Ημερήσια Δαπάνη (€ 73 έναντι € 67) και Μέση Διάρκεια Παραμονής (8,3 Διανυκτερεύσεις έναντι 6,7), αντικατοπτρίζοντας την μεγάλη συγκέντρωση τουριστών από την Βρετανία σε προορισμούς «Ήλιος και Θάλασσα» για τις θερινές διακοπές. Οι 3 δημοφιλέστερες Περιφέρειες για την Βρετανική αγορά, ως προς τον αριθμό των Διανυκτερεύσεων, είναι: Ιόνια Νησιά, Νότιο Αιγαίο και Kρήτη.

Η τέταρτη σημαντικότερη ευρωπαϊκή αγορά είναι η ιταλική. Ανήκει στο top-3 σε 4 Περιφέρειες, βάσει του αριθμού των Επισκέψεων και των Διανυκτερεύσεων αλλά μόλις σε 2 από πλευράς των Εισπράξεων. Σε καμία Περιφέρεια δεν κατέχει την πρώτη θέση σε κάποιον δείκτη. Η Ιταλική αγορά έχει χαμηλότερη Δαπάνη Ανά Επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (€ 447 έναντι € 449) γιατί έχει χαμηλότερη Ημερήσια Δαπάνη (€ 62 έναντι € 67). Από την άλλη πλευρά έχει μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής -Μέση Διάρκεια Παραμονής 7,2 Διανυκτερεύσεις έναντι 6,7 στο σύνολο της χώρας- αντικατοπτρίζοντας την μεγάλη συγκέντρωση τουριστών από την Ιταλία σε προορισμούς θερινών διακοπών. Οι 3 δημοφιλέστερες Περιφέρειες για την Ιταλική αγορά, ως προς τον αριθμό των Διανυκτερεύσεων, είναι: Νότιο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά και Kρήτη.

Η γαλλική αγορά, αν και είναι η τρίτη σημαντικότερη από πλευράς Εισπράξεων, μόλις σε 2 Περιφέρειες (Κρήτη και Στερεά Ελλάδα) περιλαμβάνεται στο top3, βάσει του αριθμού των Επισκέψεων και των Διανυκτερεύσεων και σε 3 (πλέον του Νότιο Αιγαίου) από πλευράς Εισπράξεων. Πρώτη θέση κατέχει μόνο στον αριθμό Διανυκτερεύσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Η γαλλική αγορά έχει υψηλότερη Δαπάνη Ανά Επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας  (€ 560 έναντι € 449) καθώς και υψηλότερη Ημερήσια Δαπάνη (€ 77 έναντι € 67) και Μέση Διάρκεια Παραμονής (7,3 Διανυκτερεύσεις έναντι 6,7), αντικατοπτρίζοντας την υψηλή δαπάνη των τουριστών από Γαλλία και την μεγάλη συγκέντρωση τουριστών τους σε προορισμούς «Ήλιος και Θάλασσα» για τις θερινές διακοπές. Οι 3 δημοφιλέστερες Περιφέρειες για την Γαλλική αγορά, ως προς τον αριθμό των Διανυκτερεύσεων, είναι: Kρήτη, Νότιο Αιγαίο και Aττική.

Η Αμερικανική αγορά, συμπληρώνει το top-5 των σημαντικών αγορών. Είναι ιδιαίτερα σημαντική (top-3 βάσει των Εισπράξεων και των Διανυκτερεύσεων) στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου. Επίσης, είναι εντός του top-3 βάσει των Επισκέψεων και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Πιθανολογούμε ότι η ισχυρή παρουσία της αμερικανικής αγοράς στις προαναφερθείσες Περιφέρειες σχετίζεται και με τους Ελληνοαμερικανούς μετανάστες που επισκέπτονται τους τόπους καταγωγής τους. Η αμερικανική αγορά έχει υψηλότερη Δαπάνη Ανά Επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (€ 534 έναντι € 449) καθώς και υψηλότερη Ημερήσια Δαπάνη (€ 89 έναντι € 67) αντικατοπτρίζοντας το υψηλό κόστος που έχει ένα υπερπόντιο ταξίδι. Οι 3 δημοφιλέστερες Περιφέρειες για την Αμερικανική αγορά ως προς τον αριθμό των Διανυκτερεύσεων, είναι: Aττική, Νότιο Αιγαίο, και Πελοπόννησος. Τέλος, οι επισκέπτες από ΗΠΑ έχουν χαμηλότερη Μέση Διάρκεια Παραμονής ανά Περιφέρεια (6,0) απ’ ότι ο γενικός Μέσος Όρος για τη χώρα (6,7), πλην όμως κατά μέσο όρο επισκέπτονται 1,75 Περιφέρειες έναντι 1,14 για το σύνολο των Αγορών και της χώρας.

SHARE:

24Media Network