Στην τελικη του φάση εισερχεται το mega project της ψηφιοποίησης των αρχείων όλων των ελληνικών Υποθηκοφυλακείων, καθώς ήδη έχουν επιλεγεί οι προσωρινοί ανάδοχοι υλοποίησης του.
Αναθέτουσα αρχή είναι το Ελληνικό Κτηματολόγιο το οποίο ελέγχεται τόσο από το ΥΠΕΝ (Κώστας Σκρέκας), οσο και απο το Υπουρκείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Κυριάκος Πιερρακάκης).
Με βάση την αρχιτεκτονική του διαγωνισμού προβλεπόταν η διαίρεση του έργου σε 5 τμήματα, τα οποία ισοδυναμούσαν σε 5 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές που εν συνόλω καλύπτουν την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων της χώρας.
Η διαδικασία εισήλθε στη β’ φάση της τον Μάιο του 2022 αποτελώντας ένα από τα πρώτα παραδείγματα του συστήματος της “Συμφωνίας Πλαίσιο”. Δηλαδή της ανάθεσης επιμέρους τμημάτων του έργου σε έναν μόνον οικονομικό φορέα ανά τμήμα.
Για το πρώτο τμήμα η διαδικασία προχώρησε τον Μάιο με την ανάθεση του στην κοινοπραξία των Netcompany Intrasoft – Profile Systems & Software οι οποίες είχαν διεκδικήσει το συγκεκριμένο τμήμα.
Για το δεύτερο τμήμα προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η κοινοπραξία των Wind – Iron Mountain (αμερικάνικη εταιρεία) η οποία είχε καταθέσει προσφορά και για το τμήμα 4. Η Wind με την αμερικάνικη εταιρεία είχαν καταθέσει προσφορά και για το τμήμα 2.
Για το τρίτο προσωρινός ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των Unisystems (όμιλος Quest) – Onex η οποία είχε καταθέσει προσφορά και για το 5ο τμήμα. Οι δύο εταιρείες είχαν καταθέσει προσφορά και για το 3ο τμήμα.
Για το τέταρτο τμήμα, προσωρινός ανάδοχος είναι ο ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ ενδιαφερόταν για 4 Τμήματα του έργου και συγκεκριμένα για τα 2,3,4 και
Τέλος, για το 5ο τμήμα, προσωρινός ανάδοχος είναι η κοινοπραξία Vodafone – Cosmos Business Systems – Geoanalysis – Q&R η οποία είχε επίσης ενδιαφερθεί και εκείνη για το τρίτο τμήμα.
Για όλα τα τμήματα, εκτός του πρώτου, προσφορά είχε καταθέσει και η κοινοπραξία των Globitel – Master – Όμιλος Μυτιληναίου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου μέσω του οποίου θα ψηφιοποιηθούν 600 εκατ. σελίδες, ανέρχεται στα 310 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (συν εθνικούς πόρους) και έχει λάβει τεχνική βοήθεια στο σκέλος του σχεδιασμού του από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Το έργο χωρίζεται σε 5 τμήματα όπου το κάθε ένα από αυτά αναφέρεται στις εξής γεωγραφικές περιοχές: