Πόσο θυμίζει τη Lehman Brothers μια πιθανή κατάρρευση της Evergrande

Πόσο θυμίζει τη Lehman Brothers μια πιθανή κατάρρευση της Evergrande
AP

O Κώστας Μελάς, καθηγητής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο εκφράζει την πεποίθηση οτι η Κίνα δεν θα αφήσει τον κολοσσό Evergrande να χρεοκοπήσει, ωστόσο εξηγεί πόσο θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία αν αυτό δεν συμβεί. Ποιες είναι οι διαφορές με τη Lehman Brothers.

Με τον κινεζικό κατασκευαστικό κολοσσό Evergrande να βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης πολλοί είναι εκείνοι που παραλληλίζουν την κατάσταση με την περίπτωση της Lehman Brothers, η πτώχευση της οποίας προκάλεσε παγκόσμια οικονομικό σεισμό το 2008. Ωστόσο, τα πράγματα στην περίπτωση της κινεζικής εταιρείας δείχνουν διαφορετικά.

H επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας πως “η έκθεση της ευρωζώνης σε ενδεχόμενη πτώχευση της Evergrande θα ήταν περιορισμένη”.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο καθηγητής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Μελάς ο οποίος θεωρεί επίσης πως το Πεκίνο δεν θα αφήσει τον κολοσσό να καταρρεύσει.

Μιλώντας στο NEWS 24/7 τονίζει πως στην περίπτωση που συμβεί αυτό “δεν θα υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις, δηλαδή δεν θα πτωχεύσει κάποια τράπεζα ενώ αντίθετα μπορεί να κινδυνεύσουν με πτώχευση πολλές τράπεζες με τις οποίες συνδιαλλέγεται η Εnvergrande στην Κίνα ή οι κινέζοι προμηθευτές της. Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προμηθευτές και τράπεζες με ανοίγματα στην εταιρεία από την Ευρώπη και την Αμερική. Οι δανειστές έχουν αγοράσει ομόλογα που ανέρχοναι σε 20 δισεκατομμύρια. Είναι πολύ μικρό το ποσό για να πούμε οτι θα υπάρχει μια άμεση επίπτωση. Όμως, αν αφεθεί να καταρρεύσει, σαφέστατα θα δημιουργηθεί ένα κλίμα αβεβαιότητας που θα έχει μια έμμεση επίπτωση γενικότερη στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αν και αυτές είναι συνηθισμένες να το “ξεχνουν” γρήγορα. Επομένως έχω την εντύπωση, οτι μπορεί να δούμε κάποια έμμεση αντίδραση, παρ’ όλα αυτα, παρακολουθώντας σήμερα τους δείκτες, είδα οτι ανέβαιναν σε όλα τα χρημητιστήρια στην Ευρώπη και την Αμερική. Επομένως, οι επιπτώσεις , αν καταρρέυσει, που δεν είναι το πιθανό σενάριο, θα είναι έμμεσες λόγω του κλίματος αβεβαιότητας κλπ”.

Αναφορικά με την Ελλάδα ο κ. Μελάς υπογραμμίζει πως η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί άμεσα.

Δεν νομίζω οτι η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη, κάποια επιχείρησή της ή γενικότερα η Ελλάδα στην κινέζικη οικονομία. Δεν νομίζω οτι θα έχουμε κάποια επίπτωση. Έμμεση μπορεί να έχουμε για ένα γενικότερο κλίμα, αλλά δεν νομίζω οτι όποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή θα εκφράσει δισταγμό επειδή μία κινέζικη εταρεία, έστω κι αυτού του μεγέθους, την αφήσαν να καταρρεύσει στην Κίνα. Για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ένας εξωτερικός κίνδυνος που υπάρχει είναι μόνο η άυξηση του κόστους δανεισμού, αλλά αυτό είναι συνέπεια της νομισματικής πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ”.

AP

 

Ο κ. Μελάς χαρακτηρίζει λανθασμένο τον παραλληλισμό με την Lehman Brothers και εξηγεί:

“Η Lehman Brothers τότε αφέθηκε να καταρρεύσει. Δεν παρενέβη το αμερικανικό δημόσιο για να τη διασώσει, πιστεύοντας, κάκιστα, οτι οι συνέπεις στην αμερικάνικη οικονομία κατ’ αρχάς, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία στη συνέχεια, θα ήταν αμελητέες. Αποδείχθηκε οτι δεν ήταν καθόλου αμελητέες. Σε αυτή την περίπτωση σήμερα, έχουμε και τη γνώση, αλλά έχουμε και μια εταιρία η οποία μπορεί να έχει υψηλά χρέη και να βρίσκεται στα πρόθυρα της αθέτησης πληρωμών, αλλα βρίσκεται σε μία οικονομία η οποία είναι η κινέζικη και το καθεστώς της Κίνας δεν εχει καμία σχέση και τα λεγόμενα φιλελεύθερα καθεστώτα της Δύσης. Δηλαδή, οι παρεμβάσεις μπορεί να είναι πιο άμεσες, πιο έντονες και πιο ευθείες”.

Ο κ. Μελάς συμπληρώνει πως “με δεδομένη οτι η Κίνα βρίσκεται σε μια έντονη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ όσον αφορά το εμπόριο, τις επενδύσεις, γεωοικονομικές εξελίξεις αλλά και γεωπολιτικά γεονότα, έχω την εντύπωση οτι είναι πάρα πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση του Πεκίνου να αφήσει μία εταιρεία να καταρρεύσει. Eπομένως, με τον Α ή Β τρόπο, με τη μία ή την άλλη μορφή, λίαν συντόμως θα επέλθει μια παρέμβαση του κινέζικου δημοσίου το οποίο μπορεί να τη διασώσει είτε μερικώς, είτε ολοκληρωτικά,  μπορεί να τη διασπάσει, ποια μορφή θα πάρει δεν ξέρουμε. Σαφέστατα στο εσωτερικό της Κίνας θα υπάρχουν συνέπειες γιατί πρκειται για μεγάλη εταιρεία, εχει 250.000 εργαζόμενους, τα χρέη της είναι περίπου 308 δισεκατομμύρια, περιμένουν από αυτήν σπίτια 1.400.000 κινέζοι πολίτες που έχουν δώσει τα χρήματά τους, άλλοι έχουν δώσει τα χρήματά τους για τα αγοράσουν τα εταιρικά τους ομόλογα  και κινδυνέουν να τα χάσουν συνολικά.. Επομένως θα υπάρξει μια μεγάλη αναταρραχή στην κινέζικη οικονομία.. Θεωρώ οτι θα υπάρξει κάποια παρέμβαση. Θα δούμε με ποια μορφή”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα