Πότε θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ 

Πότε θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ 
Πολυκατοικίες στην Αθήνα - φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Το πρώτο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, την κατάργηση του ασύλου, τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την αυτοδιοίκηση, θα κατατεθεί την Τετάρτη και το πρώτο μίνι φορολογικό για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις μέσα στην εβδομάδα με διαδικασία κατεπείγοντος. Το briefing ξεκινά ο Πέτσας.

Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης απόψε τα μεσάνυχτα, η κυβέρνηση ξεκινά το νομοθετικό έργο, με τα δύο πρώτα νομοσχέδια να είναι έτοιμα και να αφορούν το “επιτελικό κράτος”, καθώς και τις πρώτες φορολογικές μειώσεις.

Το πρώτο “μίνι” φορολογικό μάλιστα, το οποίο θα αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% από εφέτος καθώς και βελτιώσεις στις 120 δόσεις, θα έρθει εντός της εβδομάδας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ώστε να ψηφιστεί εντός του Ιουλίου και οι ρυθμίσεις να ισχύσουν από Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή θα κλείσει μόνο την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου και πως δε θα λειτουργήσουν θερινά τμήματα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι όπως έχουν προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας η ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα είναι η τελευταία αυτού του είδους και έχουν καλέσει τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν να ενταχθούν.

Θα ακολουθήσει το δεύτερο φορολογικό κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο.

Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το “επιτελικό κράτος”, το άσυλο, τον ποινικό κώδικα και την αντιμετώπιση των συνεπειών της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση θα κατατεθεί τελικά την Τετάρτη και όχι αύριο όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Η κατάργηση του ασύλου θα είναι η πρώτη “εντυπωσιακή” κίνηση της νέας κυβέρνησης. Ουσιαστικά θα πρόκειται για επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου του 2011. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει παρέμβαση της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, ιδίως δε στο Πολυτεχνείο, καθώς και έλεγχο εισόδου στα Πανεπιστήμια.

Στο ίδιο πρώτο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και “σημειακές παρεμβάσεις” στον Ποινικό Κώδικα, με την επαναφορά των καταργηθεισών πιο αυστηρών διατάξεων για τις αποφυλακίσεις κρατούμενων, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποφυλάκισης τρομοκρατών της 17 Νοέμβρη.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει επίσης δηλώσει ότι θα ιδρύσει φυλακές τύπου Γ΄ και ότι η αρμοδιότητα για τις φυλακές θα περάσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- αν και για αυτό το τελευταίο έχει ήδη δεχθεί πυρά για κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών.

Στο πρώτο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της απλής αναλογικής στους δήμους και τις περιφέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μία λύση που έχει εξετασθεί είναι να αλλάξει ο τρόπος λήψης αποφάσεων για τα οικονομικά των δήμων και τα έργα, με την αρμοδιότητα να περνά για παράδειγμα στον ίδιο το δήμαρχο ή σε οικονομική επιτροπή, αντί να λαμβάνονται οι αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια. Και αυτό διότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ο υποψήφιος που τελικά κέρδισε στο δεύτερο γύρο έχει λιγότερους δημοτικούς συμβούλους από εκείνον που έχασε στο δεύτερο γύρο.

Ο κύριος κορμός όμως του πρώτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης θα αφορά στις αλλαγές στο κράτος.

Βασικό στοιχείο είναι η ενίσχυση του Μεγάρου Μαξίμου, όπου θα υπάρχει θεσμοθετημένος σύνδεσμος μεταξύ των υπουργείων και του πρωθυπουργού: Η γενική γραμματεία της κυβέρνησης, η οποία θα επιβλέπεται από αρμόδιο Υφυπουργό που θα αναφέρεται κατευθείαν στον κ. Μητσοτάκη, θα βρίσκεται στο Μαξίμου και θα είναι το νευραλγικό κέντρο της κυβέρνησης.

Το νέο Μαξίμου θα οργανωθεί στα πρότυπα της γερμανικής καγκελαρίας, καθώς καίτοι το ελληνικό σύστημα είναι πρωθυπουργικοκεντρικό κρίνεται ότι το πρωθυπουργικό γραφείο δε διαθέτει στην πραγματικότητα τις υποδομές για να ασκήσει όλες τις εξουσίες και αρμοδιότητες του. Οργάνωση στα πρότυπα της γερμανικής καγκελαρίας σημαίνει θέσεις συμβούλων στο Μαξίμου με καθοριστικό ρόλο.

Η ΝΔ θα καταργήσει τους θεματικούς γραμματείς με προκαθορισμένη θητεία, ένα νομοθέτημα που μπορεί να υπήρξε αίτημα των θεσμών, καταγγέλθηκε όμως από το κυβερνών πλέον κόμμα ως προσπάθεια βολέματος κομματικών εκλεκτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι νέοι γενικοί γραμματείας, ενώ θα επανέλθουν επίσης οι γενικοί διευθυντές. Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει επίσης να μεταφέρει την αρμοδιότητα της τελικής υπογραφής και της λήψης αποφάσεων για σειρά θεμάτων από τους υπουργούς και υφυπουργούς (οι θέσεις των αναπληρωτών υπουργών θα καταργηθούν με μία εξαίρεση) στους γενικούς διευθυντές των υπουργείων.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινά από αύριο στις 12:30 το briefing.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version