Πρεμιέρα για το ‘Καλάθι του Πάσχα” – Το χρηματιστήριο των αμνοεριφίων και οι ελληνοποιήσεις

Πρεμιέρα για το ‘Καλάθι του Πάσχα” – Το χρηματιστήριο των αμνοεριφίων και οι ελληνοποιήσεις
Πασχαλινές αγορές Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πρεμιέρα από σήμερα Τετάρτη για ακόμα ένα "καλάθι". Μεγάλο ζήτημα και αυτό το Πάσχα είναι οι τιμές στα αμνοερίφια ενώ βέβαια “παιχνίδι” γίνεται και με αιχμή εισαγόμενα που ωστόσο σφάζονται στην Ελλάδα.

Ξεκινά σήμερα Τετάρτη 5 Απριλίου στα σουπερμάρκετ το «Καλάθι του Πάσχα», το οποίο θα περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά.

Με βάση όσα έχει αναφέρει η πολιτική ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης θα λειτουργήσει όπως και το «καλάθι στης Σαρακοστής», με στόχο, να υπάρξει “προσγείωση” τιμών σε βασικά προϊόντα που παραδοσιακά καταναλώνονται στο πασχαλινό τραπέζι.

Σημειώνεται ότι το «Καλάθι του Πάσχα» θα διαρκέσει έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου. Με βάση, δε, και τη σχετική Υπουργική Απόφαση, το περιθώριο κέρδους στα συγκεκριμένα είδη δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από εκείνο του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου του 2021.

Ο οβελίας

Σε ό, τι αφορά τον οβελία, την απόφαση ένταξή του στο «καλάθι του Πάσχα» με συμφωνημένη τιμή κοντά στα 10 ευρώ το κιλό (ράφι), έκανε γνωστή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε προ ολίγων ημερών ο ίδιος, επίσης μέσω τηλεοράσεων, ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

«Την Τετάρτη ξεκινάει το καλάθι του Πάσχα, θα συμπεριλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά. Κάναμε αρκετές συζητήσεις και με τους κτηνοτρόφους και με τα σούπερ μάρκετ για την τιμή που θα μπορούμε να έχουμε στο αρνί και το κατσίκι. Φέτος, το αρνί και το κατσίκι έχουν πρωτόγνωρη αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Στόχος είναι, η τιμή του αρνιού να μείνει γύρω στα 10 ευρώ», δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Πάντως με όχημα τη Βαρβάκειο, όπως αρχικά υπήρχε το σχέδιο για ένα «καλάθι της Βαρβακείου» με στόχο τη στήριξης της εν λόγω αγοράς αλλά και την ανάδειξη μειωμένων τιμών που υπάρχουν εκεί, το Υπ. Ανάπτυξης αναμένεται να τονίσει ότι οι τιμές έχουν πέσει και ειδικά στο αρνί μπορεί να βρεθούν και κάτω από τα 10 ευρώ.

Μιλώντας, πάντως, στο Mega σήμερα το πρωί ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, εξήγησε πως «παρόλο που ο κ. Γεωργιάδης είχε πει ότι το αρνί και το κατσίκι δεν θα ήταν στο «καλάθι του Πάσχα», μεσολάβησαν διαπραγματεύσεις με την αγορά των κρεοπωλών και τη Βαρβάκειο και αποφασίστηκε καλύτερα να γίνει αυτό στα σούπερ μάρκετ. Επειδή δεν επετεύχθη κάποια συμφωνία με την Βαρβάκειο και με τους κρεοπώλες, αποφασίστηκε να μπει στα σούπερ μάρκετ προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν και εκεί προϊόντα και να έχουν και επιλογές», είπε αρχικά.

«Δεν στρέφουμε τον κόσμο να πάει να πάει αρνί και κατσίκι από το σούπερ μάρκετ απλά του δίνουμε τη δυνατότητα να δει και τιμές που επικρατούν στην αγορά. Οι τιμές θα ξεκινούν από τα 10 ευρώ και θα δούμε και τιμές 12 ευρώ και 13 ευρώ και τα λοιπά. Αυτό που κάνει το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι να καταδεικνύει στους καταναλωτές που υπάρχει χαμηλή τιμή προκειμένου να επωφεληθεί», συμπλήρωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Και μπορεί η κυβέρνηση δια στόματος υπουργού Ανάπτυξης, να υποστηρίζει ότι οι τιμές έχουν καθηλωθεί, ωστόσο μια ματιά στα κρεοπωλεία και στους πάγκους των σούπερ μάρκετ αρκεί για να δει κανείς ότι οι τιμές π.χ. για το ντόπιο αρνί είναι στα συνοικιακά κρεοπωλεία πάνω από τα 14 ευρώ όταν από τον παραγωγό φεύγει πάνω από 9 ευρώ συν τα λοιπά έξοδα. Και βέβαια στα τυριά “ταβάνι” δεν υπάρχει, με την φέτα π.χ. Τριπόλεως να είναι πάνω από τα 12 ευρώ.

Ακόμη, μάλιστα, και κάποιες αποκλιμακώσεις σε βασικά είδη, ως προς τις τιμές πρώτων υλών, όπως πχ το αγελαδινό γάλα (όπου υπάρχει μείωση της τιμής παραγωγού 5-10%), είτε δεν έχουν περάσει ακόμη στο ράφι, είτε εξανεμίζονται από την κίνηση τιμών σε άλλα βασικά προϊόντα π.χ. το αιγοπρόβειο γάλα – πρώτη ύλη για τυροκομικα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση όσα ανέφερε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις το πρωί της Τρίτης στο Open TV, ο Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς η προσπάθεια του υπουργού Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη να “δώσει τιμή” στον οβελία στα 10 ευρώ στο “Καλάθι του Πάσχα” οδηγεί σε εξόντωση τους κτηνοτρόφους, που έχουν κόστος παραγωγής από 7,5-9 ευρώ/κιλό. Όπως τόνισε ήδη έχουν γίνει εξαγωγές με τιμές στον παραγωγό στα 8,5 ευρώ, (στην Ιταλία το Ελληνικό αρνί πωλείται 18 ευρώ/κιλό), με πολλές φάρμες να έχουν τιμή εκκίνησης τα 9 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι μια αύξηση της τιμής κατά 1-1,5 ευρώ ανά κιλό μπορεί να καλύψει το αυξημένο κόστος παραγωγής. Άφησε, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι τιμές στα αρνιά, κοντά στα 10 ευρώ, να αφορούν ξένα αμνοερίφια (Ρουμανίας, Βουλγαρίας) που σφάζονται στην Ελλάδα παίρνοντας τη σχετική σφραγίδα.

Άδωνις Γεωργιάδης: “Η τιμή-στόχος των 10€ επετεύχθη”

Στο μεταξύ όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης:

“23η εβδομάδα εφαρμογής του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» και από τα 1134 προϊόντα, 114 (10.05%) παρουσίασαν αύξηση, 78 (6.88%) παρουσίασαν μείωση, και 942 (83.07%) παρέμειναν σταθερά!

Η μέση τιμή του «Καλαθιού» είχε -1.5% μείωση! Συγκεκριμένα την εβδομάδα 29_03_2023 η μέση τιμή ήταν στα 127.22 και τώρα την τρέχουσα εβδομάδα διαμορφώθηκε στα 125.31 καθώς οι μειώσεις τιμών αν και σε λιγότερα προϊόντα ήταν μεγαλύτερες των μικρών αυξήσεων. Επίσης πρώτη μέρα εφαρμογής του «Καλαθιού του Πάσχα» και παρά τους αρχικούς φόβους για μεγάλη αύξηση φέτος στις τιμές στο αρνί και στο κατσίκι, η τιμή στόχος των 10€ επετεύχθη κρατώντας στο «Καλάθι» τις τιμές στα περσινά τελικά επίπεδα”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα