Προς Ιούνιο οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013 στις Βρυξέλλες.
(EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ)
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013 στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) EUROKINISSI

Αργότερα από ό,τι προγραμματιζόταν τίθεται η συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τι αναφέρει ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung

Μολονότι η ο Αντ. Σαμαράς επιδιώκει πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας ένα θετικό μήνυμα των εταίρων για την ελάφρυνση του χρέους, κύκλοι του Eurogroup παραπέμπουν στον Ιούνιο του 2014.

Μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της θα πρέπει να αναμένεται αργότερα από ό,τι προγραμματιζόταν αρχικά, υποστηρίζει σε ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. επικαλούμενη πηγές των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από πέντε υπουργούς του, με τους οποίους θα παρουσιάσει το βασικό σχέδιο της ελληνικής προεδρίας, θα επιδιώξει κυρίως μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές με στόχο να διασφαλίσει περαιτέρω ελαφρύνσεις στο πεδίο της εξυπηρέτησης του χρέους, για παράδειγμα την παράταση της αποπληρωμής των δανείων.

«Ο συντηρητικός πολιτικός θα ήθελε πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας μια παραχώρηση στο θέμα αυτό», αναφέρει το δημοσίευμα, ωστόσο όπως διευκρινίζεται από κύκλους του Eurogroup διέρρευσε «ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο».

Μια συμφωνία θα προκύψει αργότερα από ό,τι προγραμματιζόταν, καθώς η Αθήνα θα πρέπει -παρά τα εύσημα που της απονέμουν Βρυξέλλες και Βερολίνο- να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, αναφέρουν πηγές του Eurogroup. Και στις δεσμεύσεις αυτές ανήκει μεταξύ άλλων η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, αλλά και συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα.

«Μια περαιτέρω ενίσχυση των νεοναζί θέλουν όλοι να αποτρέψουν»

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι έχουν ανέβει οι τόνοι μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Αναφέρεται ότι ο Σαμαράς θα προτιμούσε να παρακάμψει την τρόικα και να διαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους του και κυρίως με τη Γερμανία και υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος φέρεται να είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη διάρκεια της οποίας του επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να πάρει νέα μέτρα λιτότητας.

Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται επίσης ότι τον Απρίλιο και εν μέσω της ελληνικής προεδρίας προβλέπεται να γίνει η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και εκεί θα διαπιστωθεί εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο. Αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν αρέσει στον Σαμαρά, ο οποίος θα προτιμούσε να πάει στις ευρωεκλογές έχοντας διασφαλίσει από πριν ένα θετικό μήνυμα. Αλλά κυρίως αυτό είναι που δεν θέλει η καγκελάριος Μέρκελ ακριβώς εξαιτίας των ευρωεκλογών, διευκρινίζει το δημοσίευμα.

Τέλος, η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών και επισημαίνεται ότι εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, η οποία παραμένει τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. «Μια περαιτέρω ενίσχυση των νεοναζί θέλουν όλοι να αποτρέψουν, στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ωστόσο η συνταγή για αυτό δεν είναι ακόμη σαφής», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: DW

SHARE:

24Media Network