Προϋπολογισμός 2018: Με στόχο το πλεόνασμα

ΑΘΗΝΑ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Κατατίθεται την επόμενη Δευτέρα το σχέδιο προϋπολογισμού του 2018, ενσωματώνοντας σειρά μέτρων που ψηφίστηκαν πριν το κλείσιμο της Β' αξιολόγησης

Επιβαρύνσεις για ελευθέρους επαγγελματίες, τα ξενοδοχεία, περικοπή φορολογικών δαπανών, άλλα στοχευμένα μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 530 εκ ευρώ, περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 που κατατίθεται την Δευτέρα.

Σημείο αναφοράς του το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα έχει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2,1% -2,2% του ΑΕΠ που αναμένεται να επιτευχθεί φέτος σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών ξεπερνώντας για άλλη μια χρονιά τον ετήσιο στόχο που είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

Το πλάνο της οικονομικής πολιτικής της επόμενης χρονιάς έχει αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταρτηγικής 2018 -2020 και προβλέπει 1,8 δις ευρώ νέα έσοδα και 1,4 δις ευρώ λιγότερες δαπάνες από την «ωρίμαση» μέτρων που έχουν ψηφιστεί από το 2016.

Ωστόσο ούτε και το 2018 δεν θα είναι χρονιά χωρίς νέα μέτρα τα οποία όμως έχουν ήδη συμφωνηθεί και ψηφιστεί.

Μετά την επιμονή των δανειστών, το οικονομικό επιτελείο υποχρεώθηκε να κλείσει το «κενό» που έβλεπαν οι δανειστές για τον επόμενο χρόνο και να υιοθετήσει νέα μέτρα 530 εκ ευρώ (0,3% του ΑΕΠ).

Το πακέτο των μέτρων για το 2018 αφορά και αυξήσεις φόρων και επιβολής νέων τελών αλλά και την περικοπή δαπανών. Συγκεκριμένα τα μέτρα του επόμενου χρόνου αφορούν:

1. Την κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επι τους φόρου στις ιατρικές δαπάνες εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του, με στόχο την εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκ ευρώ.

2. Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκ ευρώ

3. Την μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με στόχο την εξοικονόμηση 47 εκ ευρώ από τα 108 εκ ευρώ που δίνονται το 2017.

4. Την επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

5. Την κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για την βoυλευτική αποζημίωση και την φοροαπαλλαγή των δικαστικών με αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 44 εκ ευρώ.

6. Την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία με ένα ή 2 αστέρια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα κλιμακώνεται μέχρι και τα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα πεντάστερα ξενοδοχεία.

7. Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Aπό την 1η-1-2018, στα νησιά των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί), οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%. Το μέτρο αυτό βρίσκεται υπο επενεξέταση και θα υπάρξει εισήγηση ο χαμηλό ΦΠΑ να συνεχίσει να υφίσταται λόγω του ότι τα νησιά του Βορείου συνεχίζουν να επηρεάζονται από το προσφυγικό κύμα.

8. Την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

9. Την επέκταση για ένα χρόνο της εισφοράς στην ναυτιλία με στόχο πρόσθετα έσοδα 107 εκ ευρώ.

10. Την κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκ ευρώ) τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ( 5 εκ ευρώ ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκ ευρώ), η συνολική εξοικονόμηση θα φτάσει τα 12 εκ ευρώ .

11. Την αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών του 2018 στις ακαθάριστες αποδοχές του 2017 χωρίς την έκπτωση από τις ασφαλιστικές δαπάνες που καταβλήθηκαν το τρέχον έτος Ο στόχος είναι η αύξηση εσόδων 53 εκ ευρώ για το 2018 124 εκ ευρώ το 2019 , 126 εκ ευρώ το 2020 και 128 εκ ευρώ το 2021 .Και αυτό το μέτρο βρίσκεται υπό επανεξέταση αφού παράγοντες του οικονομικού επιτεκείου έχουν παραδεχθεί ότι η υπερφοολόγηση του 2016 και 2017 οδήγησε στην δήλωση εισοδημάτων χαμηλότερων από τα πραγματικά του ελέυθερους επαγγελματίες.

12. Την αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για την δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 188 εκ ευρώ.

Το πόσο διαφορετικό θα είναι το προσχέδιο σε σχέση με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που θα γίνουν μετά τα μέσα Οκτωβρίου με τους θεσμούς . Μέχρι στιγμής πάντως ούτε το υπουργείο οικονομικών ( που επιμένει ότι θα πετύχει τους στόχους του 2017 και 2018 χωρίς νέα μέτρα ) όσο και εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ο λογαριασμός να μεγαλώσει για ον επόμενο χρόνο.

SHARE:

24Media Network