Προϋπολογισμός: Θετική έκπληξη από τα έσοδα τον Αύγουστο, στα 6,6 το πρωτογενές έλλειμμα

Προϋπολογισμός: Θετική έκπληξη από τα έσοδα τον Αύγουστο, στα 6,6 το πρωτογενές έλλειμμα
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi

Βελτιωμένη η εικόνα των εσόδων της χώρας για τον Αύγουστο του 2020 στο πλαίσιο των δεδομένων που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση.

Θετική έκπληξη από τα έσοδα του Αυγούστου τα οποία ήταν βελτιωμένα κατά 400 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο βέβαια και των δεδομένων που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση.

Πηγές του υπουργείου οικονομικών αποδίδουν την εξέλιξη όχι τόσο στην διπλή δόση που υποχρεώθηκαν να δώσουν όσοι δεν είχαν υποβάλλει την δήλωση του ως το τέλος του Ιουλίου όσο στο ότι κάποιοι φορολογούμενοι αποφάσισαν να πληρώσουν ένα μέρος των οφειλών τους που βρίσκονται σε αναστολή με βάση και τις τελευταίες αποφάσεις ως το τέλος Απριλίου.

Σχολιάζοντας την βελτιωμένη εικόνα των εσόδων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι «Η επίδοση αυτή έχει προφανώς και κάποια συγκυριακά χαρακτηριστικά, όμως με βεβαιότητα αντανακλά στη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων και στην αυξημένη ρευστότητα που έχει επιτευχθεί στην οικονομία με τα πολλαπλά μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση. Δεν αλλάζει τις προβλέψεις μας για μειωμένα έσοδα στους επόμενους μήνες, είναι όμως μια αχτίδα αισιοδοξίας σε μια δύσκολη εποχή».

Ωστόσο, η μικρότερη σε σχέση με τις προβλέψεις μείωση των εσόδων δεν αλλάζει την μεγαλύτερη εικόνα που έχει να κάνει την σωρευτική επίδραση της πανδημίας Το πρωτογενές έλλειμμα έφτασε στο τέλος Αυγούστου τα 6.607 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.152 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2.906 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 28.930 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3.524 εκατ. ευρώ ή 10,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020,

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 32.262 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3.019 εκατ. ευρώ ή 8,6% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 27.009 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3.633 εκατ. ευρώ ή 11,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2020 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.089 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 706 εκατ. ευρώ σε σχέση με το μηνιαίο στόχο γεγονός που οφείλεται τόσο στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ όσο και στην παράταση που δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την πληρωμή της πρώτης και δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.055 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 749 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου λόγω εισροών από την ΕΕ.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.382 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 11 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα για το μήνα Αύγουστο 2020 κατά 400 εκατ. ευρώ, παρά τη μείωση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τον COVID-19.

Σχέδια για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2021

Πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι ο στόχος για το 2021 είναι να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός τουλάχιστον σε επίπεδο πρωτογενούς ισοζυγίου με δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν και τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη και θα έχουμε μέσα στον επόμενο χρόνο το τέλος της πανδημίας.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι δεν συντρέχει λόγος για αναθεώρηση της αναμενόμενης ύφεσης για το 2020 που παραμένει στο 7,9% του ΑΕΠ με βάση και το δυσμενές σενάριο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης. Ωστόσο δεν ήθελαν να κάνουν εκτίμηση για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 καθώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος κατά τον οποίο θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την υγειονομική κρίση.

Τόνιζαν πάντως ότι για τον επόμενο χρόνο κλειδί για την υπέρβαση της κρίσης – εφόσον βέβαια είναι διαθέσιμο το εμβόλιο- είναι ο βαθμός εμβολιασμού του πληθυσμού .

Σε ότι αφορά την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής κατά την επόμενο χρονιά επαναλάμβαναν την εκτίμηση ότι οι Θεσμοί θεωρούν πρόωρο να επανέλθει η Ευρωζώνη μέσα στο 2021 σε καθεστώς δημοσιονομικών στόχων . Σε ότι αφορά το 2022 εκτός από την ανάκαμψη της οικονομίας μετά το σοκ τ ου κορονοϊού προσθετικά του ΑΕΠ θα λειτουργήσουν και τα περίπου 6 δις το χρόνο που θα εισρέουν στην Ελλάδα από το πρόγραμμα ανάκαμψης .

Στο άμεσο μέλλον και σχετικά με τους κλάδους αλλά και την κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τον κροονοϊό οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν ειδική , πρόσθετη στήριξη ακόμη και σε τοπικό επίπεδο μέσω των εργαλείων που έχουν δρομολογηθεί από τον περασμένο Μάρτιο .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα