Ψυχρολουσία από Ντάισελμπλουμ: Βρείτε τα με τρόικα, αλλιώς δεν δίνουμε τη δόση. Εγώ δεν βιάζομαι

epa03641539 Eurogroup President Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem attends the debate, on the convention of the aid to Cyprus, in the Senate (Tweede Kamer) at the Binnenhof in The Hague, The Netherlands, 26 March 2013. IMF and EU officials got a deal with Cyprus on 25 March to resurrect a bailout for the island.  EPA/MARTIJN BEEKMAN
epa03641539 Eurogroup President Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem attends the debate, on the convention of the aid to Cyprus, in the Senate (Tweede Kamer) at the Binnenhof in The Hague, The Netherlands, 26 March 2013. IMF and EU officials got a deal with Cyprus on 25 March to resurrect a bailout for the island. EPA/MARTIJN BEEKMAN EPA

Κρύος ιδρώτας για Ελλάδα πριν το Eurogroup. Ποιες οι δηλώσεις - φωτιά από τον υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης που αναστάτωσαν το επιτελείο στο ΥΠΟΙΚ, σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης

Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δώσει το Eurogroup πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, δύο μόλις μέρες πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα " Τα Νέα ", ο ίδιος δήλωσε: «Είμαι ξεκάθαρος ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συζήτηση για την παροχή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα».

«Μόλις υπάρξει τελική αξιολόγηση τότε θα συζητήσουμε το ζήτημα της εκταμίευσης στο Eurogroup. Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να βιάζεται, αλλά εγώ δεν βιάζομαι» δήλωσε.

Το crush test των τραπεζών

Απόλυτα κατηγορηματικός εμφανίστηκε και όσον αφορά το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, το οποίο έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κυριότερα αγκάθια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων.

«Αναπόφευκτα το ζήτημα των τραπεζών είναι τμήμα του προγράμματος και συνεπώς πρέπει να περιληφθεί στην τρέχουσα αξιολόγηση. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση χωρίς το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών» ξεκαθάρισε, απορρίπτοντας την συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει να εξαιρεθεί το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από τον τρέχοντα γύρο των διαπραγματεύσεων και να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τράπεζες για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup εμμέσως πλην σαφώς φαίνεται να περιορίζει τη σημασία των αποτελεσμάτων των stress test, που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος πριν από δύο μέρες με βάση μελέτη της Blackrock.

SHARE:

24Media Network