Ρεκόρ επταετίας τα τουριστικά γραφεία – Παραμένει ψηλά η φοροδιαφυγή

Ρεκόρ επταετίας τα τουριστικά γραφεία – Παραμένει ψηλά η φοροδιαφυγή
Τουρισμός - Φωτό Αρχείου AP

Η συνεχιζόμενη αύξηση του ελληνικού τουρισμού, δημιουργεί μεγάλους τζίρους στα ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Ιδιαιτέρως σημαντικά είναι τα στοιχεία του κύκλου εργασιών των ελληνικών τουριστικών γραφείων, κατά το πρώτο 3μηνο του 2018, καταδεικνύοντας την ισχυρή άνοδο της ζήτησης των ταξιδιωτών για διακοπές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τοπρόσφατο στατιστικό δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών στα τουριστικά γραφεία για αυτό το τρίμηνο του 2018, παρουσιάζει αύξηση 25,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και συγχρόνως τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ετήσια βάση από το 2010!

Όπως προανέφερα, ο ελληνικός τουρισμός αναπτύσσεται συνεχώς και τα οφέλη του διαχέονται στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Αναμφίβολα, τα τουριστικά γραφεία, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του τουρισμού, και από εκεί διαφαίνεται η τάση του σήμερα αλλά και του αύριο στον ελληνικό τουρισμό. Η εικόνα του πρώτου τριμήνου, είναι μάλιστα ενδεικτική για το τι θα καταγράψει ο ελληνικός τουρισμός στο τέλος της χρονιάς.

Πάντως, παρά τη θετική εικόνα, υπάρχουν και τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής, με τον πρόεδρος της FedHATTA, Λύσανδρο Τσιλίδη να επισημαίνει ότι «η αύξηση των μεγεθών θα ήταν υψηλότερη εάν υπήρχε έλεγχος και πάταξη των ποικίλων παράνομων τουριστικών δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις και ιδιώτες τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.), αλλά και εγχώριων καιροσκόπων που δραστηριοποιούνται στην τουριστική αγορά και δρουν κυριολεκτικά ανενόχλητοι.»

Ο Λύσανδρος Τσιλίδης αναφέρει επίσης ότι η FedHATTA έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Πολιτεία να μεριμνήσει για τον περιορισμό των παράνομων δραστηριοτήτων στον τουρισμό.

Αυτή τη στιγμή, το φαινόμενο της παροχής τουριστικών υπηρεσιών (μεταφορά, διαμονή, εστίαση, περιηγήσεις) στις τουριστικές περιοχές και στα λιμάνια της χώρας μας, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, βοηθούμενο από την ασάφεια του νόμου, τους ελλιπείς ελέγχους και από την παντελή έλλειψη κυρώσεων.

«Οι κάθε είδους συναλλαγές από τις παράνομες τουριστικές δραστηριότητες δεν καταγράφονται πουθενά, με συνέπεια να δημιουργείται ευρύτατης κλίμακας φοροδιαφυγή και παραοικονομία. Αν προστεθούν σε αυτά η αμφίβολη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η επακόλουθη δυσφήμιση του τουρισμού της χώρας μας, καθώς και ο αθέμιτος ανταγωνισμός προς τα τουριστικά γραφεία που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.Εάν αφυπνιστεί η πολιτεία, τα μεγέθη της ΕΛΣΤΑΤ θα αποτυπώσουν μια πιο ρεαλιστική και θετική εικόνα. Με την πάταξη της παραοικονομίας θα παραχθούν επιπλέον έσοδα για το κράτος, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα ανοίξει ο απαραίτητος διάλογος για τη μείωση της φορολογίας,»καταλήγει ο πρόεδρος της FedHATTA.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα