Eurogroup: Ρευστότητα 1,7 δισ. ευρώ για ενίσχυση θέσεων εργασίας διεκδικεί η Ελλάδα

Eurogroup: Ρευστότητα 1,7 δισ. ευρώ για ενίσχυση θέσεων εργασίας διεκδικεί η Ελλάδα
Συνεδρίαση του Eurogroup Eurokinissi

Ρευστότητα που μπορεί να φτάσει και το 0,9% του ΑΕΠ (περίπου 1,7 δισ. ευρώ) διεκδικεί η Ελλάδα για να σταθεροποιήσει θέσεις εργασίας και μικρομεσαίες επιχειρήσεις απέναντι στις επιπτώσεις από το κορονοϊό.

Η έκτακτη χαλάρωση στην οποία αναφέρθηκαν και ο αντιπρόεδρος της Commission κ Βάλντις Ντομπρόσβσκις και χθες από την Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ είναι ένας από τους κανόνες του δημοσιονομικού συμφωνούν το οποίο ακολουθούν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Προβλέπει ότι αν μια χώρα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα χωρίς δική της υπαιτιότητα μπορεί να αποκλίνει ακόμη και από το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο που έχει δηλώσει στην Commission για ένα χρόνο φτάνει μεσοπρόθεσμα να είναι εντός του στόχου που έχει δηλώσει στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικά μεγάλο περιθώριο σε αυτήν την εξαίρεση η οποία περιορίζεται μόνο από το γεγονός της ενισχυμένης εποπτείας. Τούτο διότι ενώ ο στόχος της ενισχυμένης εποπτείας προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το μεσοπρόθεσμο που έχει καταθέσει από πέρσι η Ελλάδα στην ΕΕ προβλέπει ως μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,6% του ΑΕΠ. Συνεπώς η Ελλάδα αν έχει και την συμφωνία των θεσμών θα μπορεί να ενισχύσει την πραγματική οικονομία με 1,7 δις ευρώ και να είναι και σύμφωνη με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό της στόχο.

Ωστόσο η προσδοκία δεν είναι μόνο η υποστήριξη για ανακατεύθυνση πόρων σε δράσεις στήριξης της πραγματικής οικονομίας αλλά και ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο για το πώς θα ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Θετικό είναι ότι ο κ Ρέγκλινγκ δήλωσε χθες πρόθυμος να υποστηρίξει την ερχόμενη Δευτέρα κάποιες από τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου.

Τι ζητά η Ελλάδα

Με το πρώτο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες για τους τρεις νομούς υπό επιτήρηση (Αχαΐας ,Ηλείας, Ζακύνθου) το δημοσιονομικό κόστος στο σύνολο του έτους είναι μηδενικό καθώς αυτό που αποφασίστηκε είναι απλώς η αναβολή υποχρεώσεων (ασφαλιστικών και φορολογικών).

Τα επιπλέον χρήματα χρειάζονται για να υπάρξει πραγματική στήριξη μέσω δράσεων όπως:

Η παροχή άτοκων δανείων και επιδοτήσεων σε επιχειρήσεις η και ολόκληρους κλάδους οι οποίοι επλήγησαν ή πρόκειται να πληγούν από τις επιπτώσεις της επιδημίας.

Εκτός από την αναβολή των υποχρεώσεων να υπάρχει μια λύση για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις επιχειρήσεων που έχει αναστείλει υποχρεωτικά την λειτουργία τους. Αυτό σημαίνει ότι για όσο διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας θα πρέπει να πληρώνονται οι προμηθευτές οι μισθοί των εργαζομένων και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της επιχείρησης.

Αν η κρίση επεκταθεί χρονικά είναι δυνατό να επιδοτηθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας από επιχειρήσεις που θα βρεθούν στην δίνη των επιπτώσεων της επιδημίας.

Την κάλυψη γονεϊκών αδειών σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσει μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων και τα τέκνα της οικογένειας θα πρέπει αν μείνουν στο σπίτι.

Την κάλυψη της περίπτωσης που δεν μπορεί η εργασία να γίνει από το σπίτι (π.χ. στην βιομηχανία ή την εστίαση) να μειωθεί η παραγωγή με ολιγάριθμους υπαλλήλους σε κάθε βάρδια (ώστε να μην υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων) χωρίς όμως μειώσεις αποδοχών.

Η ενισχύσεις αυτές μπορούν να γίνουν με πολλούς τρόπους. Με εγγυήσεις και επιχορήγηση μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας και των εμπορικών τραπεζών με ανακατεύθυνση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα