Σε “ξένα χέρια” ο ΟΤΕ
Ο ΟΤΕ δεν ψάχνει στρατηγικό επενδυτή, σύμφωνα με τον κ.Βουρλούμη, αλλά το 54% των μετοχών το κατέχουν ξένοι. Τι είπε για τη νέα κίνηση της Vodafone
- 03 Ιουλίου 2007 20:06
Την εκτίμηση ότι αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς το τηλεπικοινωνιακό τοπίο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, διατύπωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης, στη διάρκεια εφ` όλης της ύλης συνέντευξης, προς τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Ο κ.Βουρλούμης χαρακτήρισε θετική την πρόσφατη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, άφησε να εννοηθεί ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, ενώ δεν παρέλειψε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, να σχολιάσει και την πρόσφατη κίνηση της Vodafone να μπει ενεργά και δυναμικά στο χώρο της σταθερής τηλεφωνίας και των ευρυζωνικών υπηρεσιών.
Για την πρόσφατη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, με την πώληση, μέσω Χρηματιστηρίου, του 10,7% του μετοχικού κεφαλαίου, που κατείχε το ελληνικό δημόσιο, ο κ. Βουρλούμης είπε πως η ενέργεια αυτή βοήθησε τον ΟΤΕ γιατί ξεκαθάρισε το τοπίο και εκτίμησε ότι η μείωση του ποσοστού του ελληνικού δημοσίου δεν αλλάζει τίποτα στον ΟΤΕ. Είπε ότι δεν προχωρούσε το σχέδιο με το στρατηγικό επενδυτή, ότι ο ίδιος είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του, ως προς τα χρονοδιαγράμματα, ήταν ενήμερος για την πρόθεση του κράτους, όχι όμως και για τη χρονική στιγμή που επέλεξε, την οποία χαρακτήρισε σωστή.
Σε ερώτηση αν προβλέπεται απορρόφηση της Cosmote στον ΟΤΕ, είπε πως κανείς μέχρι τώρα δεν έχει μιλήσει για συγχώνευση, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση η εταιρεία θα χάσει την ευελιξία της.
Σε ό,τι αφορά την Vodafone, ο πρόεδρος του ΟΤΕ χαρακτήρισε αναμενόμενη την κίνηση να προσφέρει πακέτα σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και ADSL Internet, έκανε λόγο για μια σοβαρή προσφορά, η οποία θα ανταγωνιστεί τον ΟΤΕ και πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός μελετά τις επόμενες κινήσεις του και θα απαντήσει.
Τόνισε ότι στη σταθερή τηλεφωνία εισέρχονται πλέον μεγάλοι παίκτες, που θα αλλάξουν τελείως το σκηνικό στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, γιατί έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν. Στο σημείο αυτό είπε πως με την είσοδο μεγάλων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών στην ελληνική αγορά, θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος σκέψης και λειτουργίας της ΕΕΤΤ κυρίως σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και το ρυθμιστικό της ρόλο.
Ο κ. Βουρλούμης συνέστησε στο κοινό να προσέχει τις προσφορές των εναλλακτικών παρόχων, “να διαβάζει τα ψιλά γράμματα”, όπως είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι η ΕΕΤΤ εμποδίζει τον ΟΤΕ να ανταγωνιστεί τις τιμές των παρόχων.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις μεταξύ άλλων ο κ.Βουρλούμης είπε:
-Δεν πρόκειται να πωληθεί το μερίδιο του 20% που κατέχει ο ΟΤΕ στη σερβική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η οποία, όπως είπε, πάει πολύ καλά.
-Οτι μέχρι τέλος του έτους ο ΟΤΕ θα χάσει πάνω από 170.000 συνδρομητές, γεγονός που το απέδωσε στις ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ.
-Οτι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν στον ΟΤΕ πάνω από το 54% των μετοχών, αλλά ο μεγαλύτερος μέτοχος, μετά το ελληνικό δημόσιο, που αυτή τη στιγμή κατέχει περίπου το 28%, είναι η Αγροτική Τράπεζα με 1,7%. Για το λόγο αυτό δεν βλέπει να υπάρξει αίτημα εκπροσώπησης των ξένων θεσμικών επενδυτών στο ΔΣ του ΟΤΕ.
-Πρώτη προτεραιότητα για τον ΟΤΕ αποτελεί η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, όχι με πώληση ακινήτων, αλλά με συμμαχίες ώστε να υπάρξει εισροή εσόδων στον Οργανισμό.
-Οτι μέχρι τέλους του έτους ο ΟΤΕ θα διαθέσει στην αγορά το Triple Play, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω διάδοση της ευρυζωνικότητας.
-Για την ΟΤΕnet ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει απορροφηθεί από τον ΟΤΕ, αλλά τα βήματα είναι αργά και σταθερά ώστε να μην καταστραφούν οι αξίες.
-Οτι σε βάθος χρόνου το δίκτυο των καταστημάτων του ΟΤΕ θα έχει μία φίρμα. Γίνεται χαρτογράφηση για να δούμε ποια καταστήματα ενδεχομένως κλείσουν, είπε ο κ. Βουρλούμης.
-Εντός του έτους θα γίνει η μεταφορά του ποσοστού του ελληνικού δημοσίου προς το ΤΑΠ-ΟΤΕ.
Τέλος, ερωτηθείς για την αύξηση του μισθού του, κατά 80%, ο κ.Βουρλούμης απάντησε ότι δεν μπορούν οι απολαβές διοικητών Οργανισμών να είναι χαμηλές, ενώ για τη δική του περίπτωση, είπε ότι δεν έπρεπε πρόεδρος Οργανισμού να παίρνει λιγότερα χρήματα από υφιστάμενό του, εννοώντας το διευθύνοντα σύμβουλο της COSMOTE κ. Ευ.Μαρτιγόπουλο.
(Πηγή: ΑΠΕ)