Σημίτης-Στουρνάρας: Η Ελλάδα δεν ήταν η αιτία της κρίσης στην Ε.Ε.

ExifJPEG
ExifJPEG EXIFJPEG

Διαβάστε τι έγραψε ο πρώην Πρωθυπουργός και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση

Σύμφωνα με τον Κώστα Σημίτη και τον Γιάννη Στουρνάρα, η Ελλάδα ήταν η αφορμή αλλά όχι η κύρια αιτία για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη.

Σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung", υποστηρίζουν ότι η κρίση οφείλεται στο γεγονός ότι η ευρωζώνη είναι μια λειτουργική νομισματική ένωση και ταυτόχρονα μια ατελής οικονομική και δημοσιονομική ένωση, που συγκροτείται από κράτη-μέλη με διαφορετικές δομές.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο ενώ τονίζουν ότι για όσο διάστημα δεν προχωρεί στην κατεύθυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, θα προκαλούνται νέες κρίσεις.

Ο Κ. Σημίτης και Γ. Στουρνάρας δήλωσαν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν τον Μάιο του 2010 από την ελληνική κυβέρνηση οδήγησαν σε μερική βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και της ανταγωνιστικότητας αλλά έφεραν βαθιά ύφεση, αύξηση της ανεργίας, φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και κοινωνικές ταραχές.

Τέλος, απέρριψαν κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης με παραποιημένα οικονομικά στοιχεία ενώ απέδωσαν ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

SHARE:

24Media Network