Σύμπραξη ΤΕΜΕΣ -Premia Properties για τη Navarino Vineyard

Διαβάζεται σε 2'
Αμπελώνας
Αμπελώνας. Εικόνα αρχείου Istock

Νέα κίνηση στον τομέα του κρασιού από τις επιχειρήσεις της Sterner Stenhus (Ελληνικά Οινοποιεία και Premia Properties). O στόχος μεγέθυνσης, η στρατηγική ενίσχυση του χαρτοφυλακίου σημάτων, αμπελώνων και οινοποιείων με απώτερο στόχο το ΧΑ.

Σε στρατηγική συμφωνία με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ για τη δημιουργία σύγχρονου οινοποιείου και επέκταση των αμπελώνων της Navarino Viveyards στη Μεσσηνία προχώρησε η εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία, η οποία αποτελεί δυναμικό επενδυτή της τελευταίας περιόδου στον τομέα του κρασιού.

Η εταιρεία ελέγχεται κατά 67% από την Sterner Stenhus, συμφερόντων των ελληνοσουηδών επιχειρηματιών Γεωργιάδη, ενώ ποσοστό 10% απέκτησε πρόσφατα και η οικογένεια Αντετοκούμπο. Η Sterner Stenhus αποτελεί επίσης βασικό μέτοχο της εισηγμένης εταιρείας αξιοποίησης και εκμετάλλευσης ακινήτων Premia Properties.

Η συμφωνία για τη νέα συνεπένδυση με την ΤΕΜΕΣ έρχεται σε συνέχεια της απόκτησης των εγκαταστάσεων, των αμπελώνων και της δραστηριότητας της ιστορικής οινοποιητικής εταιρείας Μπουτάρη, αλλά και των εγκαταστάσεων και του σήματος του εμφιαλωμένου νερού Ιόλη.

Στρατηγικός στόχος της Ελληνικά Οινοποιεία είναι η σταδιακή ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της ώστε να αποκτήσει κρίσιμη μάζα πωλήσεων άνω των 50 εκατ. ευρώ, εξετάζοντας μάλιστα στη συνέχεια την εισαγωγή της στο ΧΑ, προκειμένου να συνεχίσει τη νέα φάση ανάπτυξης της. Η εταιρεία έχει μάλιστα εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον απόκτησης μικρότερων οινοποιείων ανά την Ελλάδα ενώ διατηρεί ενδιαφέρον για την εξαγορά των αμπελώνων και των σημάτων της Τσάνταλης, τα δάνεια της οποίας περιλαμβάνονται στο πακέτο Solar, που πουλήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες κατά 95% στη Waterwheel Capital.

Σημειώνεται ότι στον παραπάνω σχεδιασμό ο τομέας του κρασιού αναπτύσσεται από την Ελληνικά Οινοποιεία, ωστόσο τα ακίνητα που σχετίζονται με τις επενδύσεις της συγκεντρώνονται στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Premia Properties. Εκτός από τα αγροτικά ακίνητα του συγκεκριμένου υποκλάδου εντάσσονται ασφαλώς βιομηχανικά ακίνητα αλλά και ακίνητα τουριστικού ενδιαφέροντος (επισκέψιμα οινοποιεία) στη Σαντορίνη, την Κρήτη και τα Μεσόγεια Αττικής.

Αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία, η Ελληνικά Οινοποιεία μαζί με την Premia Properties αποκτά το 50% της Navarino Vineyards με στόχο να αναπτύξει ένα διακεκριμένο χαρτοφυλάκιο κρασιών, το οποίο θα πωλείται σε καταναλωτές υψηλού εισοδήματος είτε μέσω του συγκροτήματος Costa Navarino, είτε σε κανάλια διάθεσης εγχώρια αγορά, είτε μέσω εξαγωγών.

Η Premia Properties θα επενδύσει για την δημιουργία ενός νέου οινοποιείου και τη βελτίωση των αμπελώνων, ποσό που θα ανέλθει στα 5 εκατ. ευρώ ενώ ήδη η ΤΕΜΕΣ έχει επενδύσει επιπλέον 5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία των αμπελώνων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Ναβαρίνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα