Σκυλακάκης: Στόχος επιπλέον 7 μονάδες στο ΑΕΠ από το Σχέδιο Ανάκαμψης

Σκυλακάκης: Στόχος επιπλέον 7 μονάδες στο ΑΕΠ από το Σχέδιο Ανάκαμψης
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης Eurokinissi

Πάνω από 17,7 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισ. χαμηλότοκα δάνεια μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη.

To Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  θα παρουσιαστεί αναλυτικά την ερχόμενη Τετάρτη και στη συνέχεια θα συζητηθεί στη Βουλή για να κατατεθεί στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου.

Αυτό ανέφερε σε δήλωση του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει με βάση τις πρόνοιες του σχετικού κανονισμού,17.773.985.000  ευρώ επιδοτήσεις και 12.727.539.000 ευρώ χαμηλότοκα δάνεια. “Τα δάνεια δεν θα επιβαρύνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς θα χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους για χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ η επιβάρυνση που θα προκαλέσουν στο δημόσιο χρέος θα είναι προσωρινή. Μεσοπρόθεσμα προβλέπεται να οδηγήσουν σε μείωση του δημοσίου χρέους, τόσο μέσω των μόνιμων πρόσθετων δημοσίων εσόδων, όσο και λόγω της αλλαγής του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.”

Στη διάρκεια του επόμενου μήνα, καθώς θα αξιολογείται το Σχέδιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να υπάρξουν μικρές προσαρμογές, με βάση τα προβλεπόμενα από τον οικείο κανονισμό, όμως ο κορμός του θα παραμείνει αυτός που οριστικοποιήθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης “κλειδί του σχεδιασμού του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και μέτρο της επιτυχίας μας, στη διαχείρισή του, είναι ότι προβλέπεται να δημιουργήσει μια σημαντική μόνιμη πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 7% και μια μόνιμη αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 180.000-200.000, που θα παραμείνουν στην οικονομία και μετά την ολοκλήρωσή του.”

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «πρόκειται για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ» μέσα από ένα πλαίσιο 170 έργων και μεταρρυθμίσεων.

Το Σχέδιο έχει τέσσερις κύριους πυλώνες:

Α. Την Πράσινη μετάβαση.

Β. Την Ψηφιακή μετάβαση.

Γ. Την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή και

Δ. Τις ιδιωτικές επενδύσεις και το  μετασχηματισμό της οικονομίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα