Σνάιντερ: Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, όχι λιτότητα

Σνάιντερ: Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, όχι λιτότητα

Ο Αυστριακός οικονομολόγος εμφανίζεται σίγουρος πως, ακόμη και αν καθυστερεί μία συμφωνία, δεν πρόκειται να υπάρξει εφέτος ένα Grexit

Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι κίνητρα ανάπτυξης και όχι επιπλέον μέτρα λιτότητας, εκτίμησε σήμερα σε δηλώσεις του ο Αυστριακός οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, Φρίντριχ Σνάιντερ.

Ο γνωστός οικονομολόγος πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός στις διαπραγματεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και πως σε αυτό συμφωνεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ δεν έχει κάποια "πολιτικά δεσμά" και βλέπει την κατάσταση πιο ρεαλιστικά, σχολιάζει ο ίδιος τις διαφορετικές προσεγγίσεις, και επισημαίνει τις "μεγάλες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις που καταβάλλει η Ελλάδα", η οποία, όπως σημειώνει, βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα του υψηλού δημόσιου χρέους, που ανέρχεται σχεδόν στο διπλάσιο του ΑΕΠ και στην ολοένα και δυσκολότερη εξυπηρέτηση του χρέους.

Κατά την άποψή του, δεν μπορεί ωστόσο να αποφεύγεται επί μακρόν χρόνο το ερώτημα ως προς το εάν είναι εφικτό για την Ελλάδα να εξυπηρετήσει το υψηλό χρέος και εάν μπορεί η χώρα να προχωρήσει ταυτόχρονα σε ανάπτυξη.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, ο Αυστριακός οικονομολόγος εμφανίζεται σίγουρος πως, ακόμη και αν καθυστερεί μία συμφωνία, δεν πρόκειται να υπάρξει εφέτος ένα Grexit, κάτι που ο ίδιος αιτιολογεί με τις επικείμενες εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και τον φόβο που επικρατεί εκεί για μία ενίσχυση της δύναμης της ακροδεξιάς.

"Θα βρεθεί και πάλι κάποιος συμβιβασμός, γιατί υπάρχουν φόβοι για αναταραχές και κανένας δεν θέλει να πάρει επάνω του μία ρήξη" αναφέρει χαρακτηριστικά, αναμένοντας, όπως σημειώνει, μία λύση λιγότερο για οικονομικούς και περισσότερο για πολιτικούς λόγους.

Είναι σημαντικό που το Βερολίνο επιχειρεί τώρα να προωθήσει τη διαδικασία, εκτιμά ο Επιτετραμμένος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Αθήνα, Γκερντ Ντιούκελμαν-Ντουμπλάνι, ο οποίος, τονίζοντας σε σημερινές δηλώσεις του, την ανάγκη να επιστρέψει και πάλι στην Ελλάδα ηρεμία και αισιοδοξία, επισημαίνει πως υπάρχουν ήδη σημάδια για μία νέα επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και πως, για παράδειγμα, οι αυστριακές εξαγωγές προς την Ελλάδα αυξήθηκαν πέρυσι κατά 11%.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: grexit, Eurogroup
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ντάισελμπλουμ: Αφήνουμε πίσω την λιτότητα, αλλά συμφωνούμε σε μεταρρυθμίσεις

Πρώτο βήμα για συμφωνία Ελλάδας-θεσμών

Liberation: Η Ελλάδα είναι τα 'ατίθασα νιάτα' της Ευρωζώνης

SHARE:

24Media Network