S&P Global: “Σύννεφα” στην οικονομία της Ευρωζώνης – Οι “προβολές” στην Ελλάδα

S&P Global: “Σύννεφα” στην οικονομία της Ευρωζώνης – Οι “προβολές” στην Ελλάδα
Ευρωζώνη AP

Ηπιότερη ανάπτυξη κατά 2,4% σε πραγματικούς όρους το 2023, κυρίως λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού προβλέπει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία

Η οικονομία της Ευρωζώνης πέρασε σε στασιμότητα τον Ιούνιο, καθώς η ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών έχασε την ορμή της και η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να συρρικνώνεται.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης HCOB PMI που συνδυάζει τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης κατρακύλησε σε χαμηλό έξι μηνών στις 49,9 μονάδες τον Ιούνιο από 52,8 μονάδες τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global. Σημειώνεται ότι το επίπεδο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο σύνθετος δείκτης διαμορφώθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών, στις 50,6 μονάδες, ενώ στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη, σε χαμηλό άνω των δύο ετών, στις 47,2 μονάδες.

Στην Ιταλία διολίσθησε στις 49,7 μονάδες, χαμηλό έξι μηνών, ενώ στην Ισπανία στις 52,6, χαμηλό πέντε μηνών. Παράλληλα, ο δείκτης HCOB PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες συνολικά στην Ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών στις 52,0 μονάδες από 55,1 μονάδες τον Μάιο.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατρακύλησε σε χαμηλό 37 μηνών τον Ιούνιο, στις 43,4 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η S&P Global.

Η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ

Στο μεταξύ, ηπιότερη ανάπτυξη κατά 2,4% σε πραγματικούς όρους το 2023, κυρίως λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, σφιχτότερης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και αβεβαιότητας, προβλέπει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Ως προς τις συνιστώσες της ανάπτυξης το 2023, οι επενδύσεις αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη, με ετήσια αύξηση 4,0% (πάγιες επενδύσεις 10%), σε συνδυασμό με μια σχετικά ανθεκτική, αν και σαφώς ηπιότερη, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%.

Στον εξωτερικό τομέα, αναμένεται μικρή βελτίωση του υψηλού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αυξάνονται ετησίως το 2023 κατά 4,5% και 3,3% αντιστοίχως. Ο μέσος πληθωρισμός για το 2023 αναμένεται ελαφρά ηπιότερος από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, στην περιοχή του 4,3%, ενώ η ανεργία προβλέπεται ότι θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, στην περιοχή του 11%.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα